A'dam wil op alle trams conducteur

AMSTERDAM, 6 NOV. Op een zo kort mogelijke termijn moeten op alle trams in Amsterdam conducteurs meerijden. Voor de financiering dient een apart fonds te worden ingericht. Voor deze maatregelen bestaat een brede steun binnen de Amsterdamse gemeenteraad.

Dat bleek gistermiddag tijdens een commissievergadering van de raad waar het raadslid D. Stadig (PvdA) een voorstel deed om binnen een jaar op de helft van alle lijnen conducteurs in te zetten. In 1994 moeten de andere tramlijnen volgen. Desnoods moet de gemeente de uitbreiding voorlopig zelf betalen. De gemeenteraad stemt half december over de motie.

Volgens de huidige plannen wil het Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) pas volgend jaar twee lijnen met conducteurs toerusten. In het voorstel moeten echter er al voor 1993 6 lijnen met conducteurs bijkomen. Stadig stelt voor om bij de uitbreiding de nadruk te leggen op het bestrijden van het gevoel van onveiligheid van de reizigers. De conducteurs zouden ook 's avonds en in het weekend mee moeten rijden.