Westerhof wijkt tegen AEK weer af van stramien

EINDHOVEN, 5 NOV. Afgezien van de explosie van Romario kon PSV gisteravond in de tweede wedstrijd van de tweede ronde in het toernooi van de Europa Cup voor landskampioenen niet bepaald imponeren tegen het matige AEK Athene. Coach Hans Westerhof week net als in Athene af van zijn vaste stramien. Weer viel er wat voor te zeggen, maar het telkens omgooien van het elftal bevordert de automatismen niet.

Westerhof vreesde een opeenhoping van spelers in het centrum en koos daarom voor een speelwijze met vleugelaanvallers. Op links was de jeugdige Peter Hoekstra goed voor een paar aardige voorzetten, maar veel meer leverde zijn noeste arbeid niet op. Op de andere vleugel kon de nog niet geheel fitte Gerald Vanenburg zelden de indruk wekken dat hij als een rechtsbuiten opereerde. Het nadeel van deze strategie was bovendien dat de in vorm verkerende Juul Ellerman teleurgesteld naar de reservebank werd verwezen. En dat verdiende hij toch echt niet, concludeerde zelfs Westerhof.

PSV kwam al na vijf minuten op een voorsprong. Een dieptepass van Linskens bereikte op het juiste moment Romario die de bal in één beweging langs doelman Minou schoot. Het duurde tot zes minuten na rust tot PSV met een bijna identiek doelpunt de voorsprong uitbouwde. Romario maakte er 3-0 van met een fenomenale solo, waarbij hij al goochelend zijn bewaker Vasilopoulos, Papadipoulos en doelman Minou passeerde. De goudmijn van de Champions League biedt PSV dankzij Romario de mogelijkheid zich volgend seizoen weer te versterken. De Eindhovense loot van multinational Philips kan daardoor de Nederlandse competitie verder ontgroeien.