Wall Street is Clinton al weer vergeten

Wall Street had al rekening gehouden met een overwinning van presidentskandidaat Bill Clinton. Op de eerste dag na de verkiezingen daalde het Dow Jones-gemiddelde met 29.44 punten tot 3223.04 bij een volume van 195.490.000 verhandelde aandelen. Met Clinton had de koersbeweging weinig meer te maken. Voornaamste reden voor de lagere koersen was de invloed van verkoopprogramma's, die reageerden op de termijnmarkt.

David Shulman van Salomon Brothers zegt dat er politiek gezien precies gebeurd is wat de markt had voorzien. De activiteit omstreeks het middaguur was gisteren miniem. “Er gebeurt niets, de markt is zo dood als een pier en we zien alleen wat zijdelingse manoeuvres.” De Dow Jones, die maandag 35 punten steeg, gaf de afgelopen twee dagen die winst weer in zijn geheel prijs. De verklaringen daarvoor zijn tegenstrijdig. Volgens Shulman is de markt de komende maanden vooral benieuwd naar wie Clinton op de sleutelposten in zijn kabinet zal benoemen. Analisten zeggen verder vooruit te kijken naar de eerste honderd dagen van Clintons presidentschap.

De dollar, die de afgelopen weken in opmars is, zal volgens Milling Stanley van Shearson Lehman Brothers zeker niet lijden onder een presidentschap van Clinton. “Dit is niet de doorsnee-democraat die de inflatie verwaarloost, dus de dollar zal nog aan sterkte winnen. Vooral als de politieke onzekerheid in Europa blijft want dat is een veel belangrijkere factor.”

Voor de nabije toekomst verwacht Karl Chalupa van ABN Amro in New York een lichte terugval van de dollar aan het eind van de maand, maar een stijging in de loop van het volgend jaar. “Er zijn een paar signalen die wijzen op een economisch herstel terwijl het vooruitzicht is dat Europa nog in een recessie blijft. De rente zal daar dan ook nog wel iets dalen en dat is gunstig voor de dollar.”

In de tussentijd zijn alleen de economische cijfers belangrijk. Vandaag worden bij voorbeeld de werkloosheidscijfers over september bekendgemaakt en dat is mogelijk een houvast voor beleggers. Het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve Bank (Fed) kwam gisteren uit, maar bevatte geen verrassend nieuws. In bijna dezelfde bewoordingen als het vorige rapport (23 september) spreekt de Fed van een economisch herstel dat “langzaam maar ongelijkmatig” is.

    • Lucas Ligtenberg