Vrees voor uitbreiding van geweld naar streek Sandzak

PODGORICA/SARAJEVO, 5 NOV. De Montenegrijnse pers heeft gisteren openlijk de vrees uitgesproken dat de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië kan overslaan naar de Sandzak, het door een meerderheid van moslims bewoonde gebied in het noorden van Montenegro en het zuiden van Servië.

De Montenegrijnse media baseren die vrees op uitlatingen van de leider van de Sandzakse moslims, Sulejman Ugljanin. Hij vroeg onlangs om de legering van VN-militairen in de Sandzak, om te voorkomen dat de spanningen tussen de moslims en de Serviërs en Montenegrijnen in het gebied uitlopen op geweld. De afgelopen maanden is de spanning in het gebied sterk gestegen. De Serviërs en Montenegrijnen bevoorraden de Servische troepen in het nabijgelegen Bosnië-Herzegovina via de Sandzak; daarbij zijn veel wapens in het gebied zelf achtergebleven. Bovendien is ook hier sprake geweest van "etnische zuiveringen' waarvan de moslims het slachtoffer zijn geworden. De moslims van de Sandzak zijn loyaal aan de Bosnische moslims die door de Serviërs worden bevochten en beschouwen de Bosnische president Izetbegovic als hun belangrijkste leider. Een Montenegrijns blad schreef gisteren dat drieduizend moslims uit de Sandzak in Bosnië tegen de Serviërs vechten. Een organisatie van Serviërs in het gebied beschuldigde de moslims ervan “een open oorlog” tegen Servië te hebben uitgeroepen. De moslims van hun kant hebben melding gemaakt van de ontvoering van tussen de 18 en 35 moslims door de Serviërs. De angst in de moslim-dorpen is zo groot dat veel inwoners op de vlucht slaan.

In Bosnië zetten de Serviërs hun bombardementen op moslim-enclaves in hun gebied voort. Hun belangrijkste doel lijkt de stad Tuzla te zijn, een van de vijf of zes laatste grote steden die nog in handen van de moslims zijn. De Serviërs bombardeerden gisteren het stadje Olovo. Als dit wordt ingenomen, ligt de weg naar Tuzla vrij. De val van Tuzla zou de Serviërs de controle geven over een nieuwe corridor tussen Servië en door Serviërs beheerst gebied in midden- en westelijk Bosnië. De Serviërs intensiveerden gisteren ook hun bombardementen op een andere door moslims verdedigde stad, Gradacac. Ook Sarajevo werd weer bestookt. Daarbij vielen zeker vijf doden. Een Franse VN-militair werd gewond.

Aan de Kroatisch-Bosnische grens is nog steeds geen oplossing gevonden voor de vierduizend moslim-vluchtelingen uit Jajce, die Kroatië niet binnen mogen. (Reuter, AFP, AP)