Volleybalbond wijt tekort aan solo-optreden penningmeester

WOERDEN, 5 NOV. Het tekort van de volleybalbond (NeVoBo) bedraagt in het olympische jaar 900.000 gulden. Dat is gisteren in Woerden bekendgemaakt door voorzitter De Wild van de financiële commissie van bond. Het gat is veroorzaakt door de Stichting Steun Topvolleybal Nederland (SSTN), die vijf jaar geleden werd opgericht.

Binnen de NeVoBo, die trots is op de olympische zilveren medaille, is men geschrokken van het bedrag. Jan Bakker en Bert Funk, inmiddels verdwenen als penningmeester en voorzitter van de bond, blijken de hoofrolspelers in het financiële drama. Ze waren ook schatbewaarder en praeses van de SSTN, een orgaan dat autonoom moest opereren, dat geld moest werven voor de top. Maar door de verstrengeling van functies van Bakker en Funk is de NeVoBo in de problemen gekomen.

Het tekort van de NeVoBo - aanvankelijk was er sprake van zeven ton - is voor negentig procent ontstaan in de periode tussen 1 december 1991 en 31 december 1992. Voorzitter De Wild van de financiële commissie had gisteren met name kritiek op Bakker, die hij solistisch optreden verweet. “De penningmeester heeft niet in voldoende mate andere bestuursleden van de stichting geïnformeerd”, zei hij voorzichtig. “Zelfs Funk was niet helemaal op de hoogte van wat Bakker deed.”

De andere personen in de stichting, vertegenwoordigers van de hoofdsponsors van mannen- en vrouwenteam, hadden volgens De Wild vrijwel geen inzicht in de stand van zaken. Het tekort werd ontdekt na het vermoeden ontstond dat er liquiditeitsproblemen waren. De oorzaken van het debâcle waren verliezen bij het olympische kwalificatietoernooi in Rotterdam en de World League Volleybal. Verder waren het de extra kosten die de trainerswissel Selinger/Treibitch voor Brokking met zich meebracht en tegenvallende sponsoropbrengsten.

Trots verklaarde de bond dat het deficit inmiddels is gedekt. De NeVoBo teert een half miljoen gulden in op het eigen vermogen, dat negen ton bedroeg. De 23 districten pasten de overige 400.000 gulden bij.

Met een uitgedund hoofdbestuur gaat de NeVoBo voorlopig verder. Met Hans Amesz, voormalige portefeuillehouder jeugdzaken, als waarnemend voorzitter. Hij zal een stapje terugdoen als vice-voorzitter Klein is hersteld van ziekte. Riet Ooms blijft secretaris en de financiële commissie levert de penningmeester. Op de bondsraad, 28 november, zullen nieuwe kandidaten naar voren worden geschoven.