Unita ontvoert 70 buitenlanders

NEW YORK/LUANDA, 5 NOV. De Angolese verzetsbeweging Unita heeft tijdens de gevechten tegen het MPLA-bewind van de afgelopen week twintig Braziliaanse en vijftig Russische burgers ontvoerd. Dat is door een woordvoerder van de VN in New York gezegd.

Volgens de woordvoerder zijn VN-vertegenwoordigers in Angola gisteren op de hoogte gebracht van de ontvoering van de zeventig buitenlanders, die werkzaam waren bij de aanleg van een stuwdam in het oosten van Angola. Hij voegde daaraan toe dat nadere details ontbreken en dat de VN ter plaatse achter de verblijfplaats van de Brazilianen en de Russen proberen te komen.

De strijd tussen Unita en regeringstroepen leek gisteren overal in Angola te zijn beëindigd en volgens een Portugese bemiddelaar werd gisteren het contact tussen de twee partijen voortgezet met het doel een politieke oplossing te vinden. Marrack Goulding, onder-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is gisteren vanuit New York naar Luanda vertrokken om er te onderzoeken hoe de VN-aanwezigheid in Angola kan worden versterkt. De VN zijn de afgelopen week heftig gekritiseerd omdat ze de problemen in Angola schromelijk zouden hebben onderschat, zowel tijdens de recente verkiezingen voor een nieuw Angolees parlement en een nieuwe president, als in de fase daarna, toen Unita-leider Jonas Savimbi weigerde zich neer te leggen bij de nederlaag die hij en zijn partij bij de verkiezingen hebben geleden en duidelijk werd dat Angola balanceerde op de rand van een hervatting van de burgeroorlog.

Radio-Luanda meldde gisteren dat president José Eduardo dos Santos tracht tot een direct gesprek met Savimbi te komen om de crisis te bespreken. (AP, Reuter)