Scheidsrechter stuurt drie Turkse spelers weg

DEN HAAG, 5 NOV. De meeste topclubs hebben de tweede ronde van de strijd om de UEFA-beker overleefd. Maar de verliezers gedroegen zich in veel gevallen uiterst onvriendelijk. De beslissende wedstrijden leverden gisteren zeven rode kaarten op. Drie daarvan gaf arbiter Coroad aan Turkse spelers bij Sigma Olomouc tegen Fenerbahce (7-1).

Ajax en Vitesse kunnen morgen bij de loting watertandend uitkijken naar mogelijke tegenstanders als Real Madrid, Anderlecht, Borussia Dortmund, Benfica, FC Kaiserslautern, Paris St. Germain, Juventus en AS Roma. Als de Nederlandse ploegen elkaar tenminste niet loten.

Sigma Olomouc leverde in Tsjechoslowakije een verbeten strijd met Fenerbahce, dat de eerste wedstrijd met 1-0 had gewonnen. Nadat Hanus, Kerbr en Barborik de stand op 3-0 voor de thuisclub hadden gebracht, sloegen de stoppen aan Turkse kant door. Nog voor de rust kon Ismail met rood vertrekken, hij werd na vijf kwartier (bij de stand 4-0) binnen een minuut gevolgd door Gerson en Hakan. Voor Olomouc was het met slechts acht tegenstanders eenvoudig uit te lopen naar 7-1.

Peter van Vossen speelde voor Anderlecht weer een hoofdrol in Kiev tegen Dinamo. De Nederlander tekende na twintig minuten voor de eerste Belgische treffer. Degryse miste kort daarna een strafschop. De misser had geen gevolgen voor de ploeg, die twee weken geleden in Brussel met 4-2 had gewonnen. Nilis maakte met twee treffers duidelijk dat Anderlecht in het countervoetbal meer dan bedreven is: 0-3.

Arbiter Uilenberg had het in het koude Moskou moeilijk met de wedstrijd tussen Torpedo en Real Madrid. De "Koninklijke', die thuis al afstand had genomen (5-2), nam met risicovol voetbal twee keer een voorsprong maar verloor alsnog (3-2).

Grashoppers, de ploeg van Leo Beenhakker, was na het verlies in Rome tegen AS (3-0) nagenoeg kansloos voor een plaats bij de laatste zestien. De Zwitsers maakten er voor eigen publiek nog wel een enerverend duel van. Met AS Roma aanvankelijk als grote winnaar. Rizzitelli en Caniggia brachten de Italiaanse club op 0-2. Via een strafschop van Vicente, international Sutter en Gämperle stond er in de tweede helft plotseling 3-2 voor Grashoppers op het scorebord. Daarna kreeg de Zwitserse doelman Zuberbühler de rode kaart. Grashoppers trok zich er niets van aan en liep via Vicente uit naar 4-2. De reserve-keeper van Grashoppers stopte vervolgens een penalty van Hässler, waarna Rizzitelli de eindstand op 4-3 bepaalde.

Duitsland raakte na FC Köln een ronde eerder nog een vermaarde topclub kwijt. Eintracht Frankfurt ging in Istanboel met 1-0 onderuit tegen Galatasaray. Een vroege treffer van Tüutneker, die profiteerde van een afschuwelijke blunder van Kruse, was beslissend. De eerste ontmoeting eindigde de 0-0. Kaiserslautern verdedigde in Sheffield met succes de voorsprong van 3-1 tegen Wednesday. De Duitsers maakten twee keer een achterstand ongedaan (2-2).