Rode Kruis: haal meer vluchtelingen uit Bosnië

DEN HAAG, 5 NOV. Het Rode Kruis vindt dat Nederland onverwijld meer vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië moet toelaten. Het aantal van tweehonderd "ernstige gevallen', die van het kabinet op korte termijn naar Nederland mogen komen, vindt de organisatie te gering.

Ook de onduidelijkheid over het tijdstip waarop de groep van tweehonderd in ons land kan komen, is het Rode Kruis een doorn in het oog, aldus woordvoerder M. Vergeer.

Onder de "ernstige gevallen' bevinden zich burgers en Bosnische krijgsgevangenen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie is op dit moment een ambtenaar van dit departement in het Kroatische Karlovac om het vervoer naar Nederland voor te bereiden. Nederland heeft tot nu toe 4.700 mensen uit voormalig Joegoslavië opgenomen. Omdat zich ook nog steeds mensen aan de grens melden, wordt verwacht dat dit aantal tegen het eind van het jaar zal zijn opgelopen tot circa 6.000.

Intussen streeft Den Haag ernaar dat de Europese Gemeenschap, in overleg met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Internationale Rode Kruis, meer opvangruimten bouwt voor vluchtelingen en ex-gevangenen in Bosnië-Herzegovina en ook in Kroatië zelf. Italië heeft recentelijk laten weten nog 100 vluchtelingen te zullen opnemen, Zwitserland zal 200 vluchtelingen uitnodigen. Volgens de laatste cijfers van de UNHCR hebben dertien landen op papier 2.437 krijgsgevangen geaccepteerd.

Vorige maand liet staatssecretaris Kosto (justitie) nog weten geen nieuwe groep Bosnische vluchtelingen op te nemen. Een verzoek van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties om mee te werken aan de tijdelijke opvang van 1.600 Bosnische krijgsgevangenen werd toen afgewezen met het argument dat Nederland voorlopig genoeg heeft gedaan.