Philips snijdt nog dieper na zwaar verlies

EINDHOVEN, 5 NOV. Philips heeft over het derde kwartaal een netto verlies geboekt van 154 miljoen gulden, hoofdzakelijk door de malaise in de consumentenelektronica en door lagere valutakoersen.

Het bedrijf heeft een grootscheepse herstructurering in voorbereiding, die waarschijnlijk gepaard zal gaan met fabriekssluitingen en omvangrijke ontslagen.

Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. Het is voor het eerst in de ruim honderdjarige historie van de onderneming dat een kwartaal wordt afgesloten met een operationeel verlies.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers wilde dr. H.H.A. Appelo, in de raad van bestuur verantwoordelijk voor financiën, slechts kwijt dat de voorgenomen reorganisatie zich zal beperken tot de produktsectoren consumenten elektronica en componenten. Met de operatie zal een herstructureringsvoorziening van enkele honderden miljoenen guldens gemoeid zijn. De ingreep wordt nog dit jaar voltrokken, details worden binnen enkele weken verwacht.

Het kwartaalresultaat is ruim twee keer zo slecht als de slechtste voorspellingen. De koers van het aandeel Philips verloor vanochtend ruim tien procent en noteerde rondom het middaguur 17,10 gulden.

“Het kan niet meer met de kaasschaaf”, zei Appelo over de voorgenomen reorganisatie. De situatie vereist “harde en duidelijke” maatregelen. Philips zal zich niet terugtrekken uit de consumentenelektronica, maar zal de pretentie laten varen een volledig produktenpallet te kunnen voeren.

Ondanks de teleurstellende resultaten over het derde kwartaal voorziet Appelo voor het vierde kwartaal een winst uit gewone bedrijfsuitoefening. Hij baseert zich daarbij op de wetmatigheid dat Philips in de laatste drie maanden van het jaar 30 procent van de jaaromzet boekt, terwijl de kosten slechts een kwart van het jaartotaal bedragen. Voor geheel 1992 hoopt Philips op een operationele winst van naar schatting 500 miljoen gulden. Met de noodzakelijke herstructureringskosten is in dit cijfer geen rekening gehouden.

De vakbonden CNV en Unie BLHP spraken vanmorgen in een eerste reactie van een zorgwekkende situatie bij Philips. Het concern is in september een omvangrijke bezuinigingsoperatie begonnen waarbij het personeel is verzocht streng op de kosten te letten.