Philips lager bij grote beursomzet

AMSTERDAM, 5 NOV. Op de Amsterdamse effectenbeurs kreeg Philips vanmorgen meteen de rekening gepresenteerd voor de slechte kwartaalcijfers die het elektronicaconcern bij het begin van de handel bekendmaakte.

AMSTERDAM De koers van Philips opende 1,80 lager en stond tegen het eind van de ochtend op een verlies van twee gulden op 17,10 gulden.

Het bericht dat Philips over het derde kwartaal een verlies van 154 miljoen had geleden, leidde op de beurs tot levendige handel. De omzet in "flippen' was hoog. Binnen een uur verwisselden ruim anderhalf miljoen stuks (dubbeltelling) van eigenaar en tegen het middaguur was dat aantal gestegen tot tweëeneenhalf miljoen. De laagste koers die het aandeel vanochtend bereikte, lag op 16,90 gulden, het dieptepunt van dit jaar tot dusver.

Philips was de grote uitzondering op een verder weinig geïnspireerde beurs. De EOE-index stond rond het middaguur op 275,23 punten, een verlies van 0,83 punt.

Behalve Philips was ook Hunter Douglas lager. De Rotterdamse fabrikant van raambekleding en bouwprodukten die gisteren nabeurs met een lagere winstvoorspelling naar buiten was getreden, verloor een gulden op 32 gulden.

Bij de internationals verloor KLM in afwachting van de publikatie van de halfjaarcijfers zeven dubbeltjes op 21,40.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn op de dag na Clintons overwinning flink omlaag gegaan. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen daalde met 29,46 punten tot 3223,02.

LONDEN De koersen daalden enigszins. In de loop van de morgen liep de FTSE-100-index terug met 7,7 punten tot 2.699,2.

FRANKFURT De Duitse beurs was vanmorgen stuurloos. De uitspraak van Bundesbank-president Schlesinger in een interview dat de inflatiedreiging blijft bestaan, boorde de hoop op een spoedige renteverlaging verder de grond in. De Dax-30-index zakt met 0,73 punten naar 1.471,96.

TOKIO Het Nikkei-koersgemiddelde sloot vandaag 33,61 punten lager op 1.031,59. Volgens handelaren was de beurs teleurgesteld over de lauwe reactie van Wall Street op de verkiezingsuitslag.