Parthenocratie

B. Hoffschulte uit Leuven is niet gelukkig met het “keurig uit het hoofd geleerde woordje democratie” en stelt voor dit te wijzigen in "parthenocratie' (NRC Handelsblad, 30 oktober).

Het lukt aspirant-taalvernieuwers zelden onze woordenschat op paternalistische wijze te verrijken. Meestal ontstaan de wijzigingen "van onderop' via de spraakmakende gemeente. Los daarvan zijn de woorden parthenocratie en partitocratie minder geschikt voor helder taalgebruik. Er is iets voor te zeggen de regeringsmacht van het volk (democratie) over te dragen aan de maagden (parthenocratie), maar wie zegt dat een intact hymen garant staat voor intacte bestuurskwaliteiten, nog afgezien van de complicerende factor, dat de gynaecoloog het laatste woord zou hebben bij de selectie van de toekomstige machthebsters.

    • J. Granaada