Parlementaire commissie eist vertrek president Britse bank

LONDEN, 5 NOV. Britse parlementsleden hebben gisteren het aftreden geëist van de president van de Bank of England, Robin Leigh-Pemberton, wegens zijn rol in de BCCI-affaire. Leigh-Pemberton weigert op te stappen.

Volgens de door Labour domineerde parlementaire commissie zou Leigh-Pemberton de controle over de inmiddels failliet verklaarde Bank of Credit and Commerce International slecht hebben uitgevoerd.

De bankpresident verdedigde het beleid van zijn bank. Leigh-Pemberton kwam al onder vuur te liggen na de publikatie van een rapport van rechter Bingham vorige maand. Bingham concludeerde dat de Bank of England heeft gefaald door de fraude bij de BCCI-bank niet tijdig te stoppen.

De bank, die betrokken was bij drugs- en zwart geld-affaires, werd in 1991 gesloten. Volgens het onderzoek hadden de autoriteiten eerder kunnen reageren. De schade door illegale transacties komt volgens een schatting uit op tien miljard dollar.

Leigh-Pemberton, die volgend jaar met pensioen gaat, zei dat het niet zinvol is om af te treden. “Aftreden zou verbetering van de controle alleen maar verzwakken”, aldus de gouverneur. (Reuter)