Onbekende econoom premier van Roemenië

BOEKAREST, 5 NOV. President Ion Iliescu heeft de econoom en belastingsdeskundige Nicolae Vacaroiu gevraagd een nieuwe regering te vormen. De nieuwe Roemeense premier heeft de Roemenen “meer hervormingen” en “minder offers” beloofd.

Vacaroiu is een onbekende in de Roemeense politiek. Het Democratisch Front van Nationale Redding, de partij van Iliescu, heeft gisteren laten weten de nieuwe premier te steunen; maar het is zelfs niet duidelijk of hij lid is van die partij. Vacaroiu was tot nu toe hoofd van de afdeling belastingen van het ministerie van economische zaken. Eerder was hij onderminister van economische zaken in het kabinet van Petre Roman en een van de leden van de Roemeense delegatie in de onderhandelingen met het IMF en de Wereldbank. Volgens Iliescu heeft Roemenië een premier nodig “die volledig de weg weet in economische onderwerpen” en die in staat is “de daling van de produktie en de economische activiteit een halt toe te roepen”.

De oppositiepartijen hebben nog geen commentaar gegeven op de benoeming van Vacaroiu. De leider van de Boerenpartij, Corneliu Coposu, onthield zich van commentaar omdat hij de nieuwe premier “niet kent”. De leider van de extremistisch-nationalistische Partij van Groot-Roemenië liet weten “volledig” achter Iliescu's keus te staan.

Vacaroiu zelf zei gisteren in wat waarnemers zien als een poging de oppositie voor zich te winnen dat hij het tempo van de hervormingen wil intensiveren. Dat moet echter gebeuren “zonder verdere sociale achteruitgang en zonder dat de bevolking de kosten (van de hervormingen) moet dragen”.

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe premier streeft naar een meerderheidsregering. Eerdere pogingen van door Iliescu benaderde kandidaten zijn stukgelopen op de onwil van belangrijke partijen als het Front van Nationale Redding en de Democratische Conventie om met Iliescu's Democratisch Front van Nationale Redding samen te werken. (Reuter, AP)