Mediaraad stemt in met korting op omroeporkesten

DEN HAAG, 5 NOV. De Mediaraad gaat in een advies aan minister d'Ancona (WVC) akkoord met haar voorstel om vijf miljoen te bezuinigen op het Muziekcentrum van het NOB, dat 52 miljoen gulden per jaar kost, en die te besteden aan andere cultuuruitingen, zoals film. Deze zomer adviseerde het bestuur van de NOS de minister al tot zo'n verschuiving, die volgens de NOS een omvang van tien miljoen gulden zou moeten hebben.

De Raad voor de Kunst moet nog adviseren over het voorstel van de minister. De leiding en de werknemers van de omroeporkesten, gesteund door de vakbonden, voeren al geruime tijd actie tegen het voorstel, wegens het verwachte verlies aan arbeidsplaatsen en de afbraak van de muziekcultuur binnen de omroep. Volgens de Mediaraad moet WVC gaan overleggen met NOS en NOB over de toekomstige positie van het Muziekcentrum voor de omroep.