Lee Miller

Ma t/m zo 11-17u. Inl 020-5732911.

Buchenwald 1945: het kamp is bevrijd door de Geallieerden. Ex-gevangenen hebben hun woede gekoeld op twee van hun vroegere bewakers. Tot op het bot gentimideerd, wachten ze hun vonnis af. Lee Miller (1907-1977) maakte een foto van hen. De reportages die de Amerikaanse fotografe op de puinhopen van het Derde Rijk maakte, behoren tot de indringendste uit haar oeuvre. Miller had niet alleen oog voor de slachtoffers, maar ook voor de daders van het nazi-regime. Een andere foto toont het lijk van een stadsbestuurder uit Leipzig die kennelijk in grote haast zelfmoord pleegde. Gehavende portretten van Hitler en andere nazi's liggen schots en scheef om de dode notabele heen. Millers carrière verliep uiterst grillig. Ze werkte als fotomodel voor het Amerikaanse tijdschrift "Vogue', was een tijd lang model en geliefde van Man Ray en maakte ook naam met eigen mode-, en portretfoto's. De kosmopolitisch ingestelde Miller woonde in New York, Parijs, Egypte en Engeland. Wonderlijk genoeg wilde zij in haar laatste levensjaren niets meer te maken hebben met haar verleden als fotografe, alsof zij zelf ondanks alle erkenning nooit echt overtuigd was geweest van haar kwaliteiten. Die houding leidde tot de in vakkringen steeds vaker gehoorde mening dat haar werk amateuristisch was. Mede om dat negatieve oordeel te weerleggen presenteert het Stedelijk Museum van 7 nov t/m 13 dec een selectie uit Lee Millers enorme archief. Morgenmiddag (6 nov), 16u15, houdt Anthony Penrose, Lee Millers zoon, een lezing over leven en werk van de legendarische fotografe. Paulus Potterstraat 13, Amsterdam.