Ladies first

Dag om 19u en 21u30. Vondelpark 3, Amsterdam. Inl 020-5891400.

Films van vrouwelijke cineasten zijn van 5 nov t/m 2 dec te zien in het Nederlands Filmmuseum. Gastprogrammeur Annette Förster dook in de archieven van het museum en stelde een programma samen waarin telkens twee films worden gecombineerd, een nieuwe en een oude, die in stilistisch of inhoudelijk opzicht verwant aan elkaar zijn. Een voorbeeld is het koppel Krokodillen in Amsterdam van Annette Apon (Nederland, 1990) en Back to God's country (USA 1919) van Nell Shipman. In beide films gaat het om een schijnbaar onmogelijke vriendschap, die door een verteltruc aannemelijk wordt gemaakt. Wie de films vlak na elkaar bekijkt, zo beloven de organisatoren, merkt hoe verrassend modern de oudere films uit de confrontatie tevoorschijn komen.