Ergernis over provocaties Feyenoord

ROTTERDAM, 5 NOV. Luzern-verdediger René van Eck deed geprikkeld zijn verhaal. Hoe Geert Meijer, assistent-trainer van Feyenoord, zich tot hem wendde toen de twee elftallen nog maar het veld opliepen. “Camenzind haalt de negentig minuten niet”, zei Meijer tegen hem.

Oliver Camenzind, de speler van Luzern die twee weken geleden was betrokken bij het incident waardoor Henk Fräser werd geschorst, haalde het einde wèl. Maar Brian Bertelsen en Van Eck niet. Zij kregen ieder twee gele kaarten en dus een rode.

Van Eck is vlak bij stadion De Kuip in Rotterdam geboren. Hij was als jongen vanzelfsprekend een Feyenoord-fan. Maar de verbittering na de wedstrijd was groot, veel groter dan de gebruikelijke teleurstelling over de kwaliteit van de scheidsrechter. “Ik kom nooit meer in Nederland,” zei hij met ingehouden woede. Het gedrag van zijn tegenstanders John de Wolf en Peter Bosz en Feyenoord-trainer Meijer noemde Van Eck “om te kotsen”.

Feyenoord provoceerde in woord en gebaar, vertelde Van Eck. Zijn tweede kaart volgde na een overtreding - waarbij er volgens Van Eck niets gebeurde - tegen Jozef Kiprich. Die was gaan liggen en schreeuwde. Nadat Van Eck rood had gekregen, lachte Kiprich naar hem, zwaaide hij zelfs. Ook De Wolf en andere Feyenoorders konden op dat moment een grijns niet onderdrukken. Zij hadden zich na de eerste wedstrijd geërgerd aan uitspraken van Van Eck, die Feyenoord er van beschuldigde Camenzind bewust op te zoeken in het veld.

Gisteren liepen De Wolf en Bosz, volgens Van Eck, tijdens de warming-up al te loeren op Camenzind. Toen de twee elftallen voor het begin van de wedstrijd door de tunnel naar het veld liepen, gaf De Wolf de Zwitser Peter Gmur een elleboogstoot. Op het veld gooide Meijer met zijn dreigement olie op het vuur.

Meijer ontkent zijn uitspraak niet: “Het hoort erbij. Je zegt wat, ze zeggen wat terug”, was zijn verklaring. “Sommige spelers hebben geprobeerd hun tegenstander te imponeren. Je weet hoe belangrijk een Europa-Cupwedstrijd is, hoe veel geld er op het spel staat. Dat je dan een aantal tegenstanders uit de wedstrijd haalt is meegenomen. Maar we hebben niet geschopt, we hebben nauwelijks overtredingen (veertien, red.) gemaakt. Alleen Rob Witschge had eventueel een gele kaart kunnen krijgen.”

In de slotfase kwam doelman Mutter van Luzern in botsing met Feyenoords invaller Obiku. De Zwitserse keeper, die langdurig werd verzorgd, raakte vier voortanden kwijt.

In de slotfase kwam doelman Mutter in botsing met Feyenoords invaller Obiku. De Zwitser, die langdurig werd verzorgd, raakte vier voortanden kwijt.