Daf bezweert ruzie over financiering

ROTTERDAM, 5 NOV. DAF heeft een conflict met de banken over een financiering van 1,1 miljard gulden bezworen.

Deze financiering was voorwaarde voor de versterking van het garantievermogen met 200 miljoen gulden aan achtergestelde leningen door de Vlaamse en de Nederlandse overheid. De besprekingen met de overheid, waarvan in augustus nog door DAF werd gezegd dat ze "constructief' verliepen, zijn echter nog steeds niet afgerond, zo heeft DAF vanochtend desgevraagd bevestigd.

De overheidsleningen zijn noodzakelijk om het verlieslijdende DAF een onderhandelingspositie te geven ten opzichte van het Duitse Mercedes-Benz, die uit is op een belang in de Eindhovense truckfabrikant.

De raad van bestuur van DAF heeft vanmorgen met de vakbonden en vertegenwoordigers van de centrale ondernemingsraad in Eindhoven overleg gevoerd over de onderhandelingen die DAF voert met Mercedes-Benz. “De spanning is hier te snijden. Wij willen als bonden nu iets doen. De werkgelegenheid van 13.000 mensen is hiermee gemoeid”, zei FNV-bestuurder F.Koolen vanmorgen.

“Het is duidelijk dat DAF een partner nodig heeft, daar zijn we het volledig mee eens”, aldus Koolen. De Unie BHLP en de raad van bestuur van DAF noemden het gesprek vanochtend "constructief'. Er zijn geen concrete resultaten gemeld van het overleg met Mercedes-Benz. DAF heeft opnieuw ontkend dat het om een meerderheidsbelang zou gaan.

De financiële situatie van DAF is zodanig dat het consortium van banken DAF niet langer 1,1 miljard gulden aan leningen wilde verstrekken. De belangrijkste financier van DAF, ABN Amro, was wel akkoord met een verlenging van de kredietfaciliteit tot juli volgend jaar, maar de Belgische Generale Bank lag dwars.

Hoewel de Generale Bank maar voor een klein deel DAF financiert - naar schatting 30 miljoen gulden - wilden de andere banken deze financiering niet overnemen. Daarmee stond de hele financiering van DAF op losse schroeven. Volgens DAF zou het concern daarmee het risico lopen de leveranciers niet meer te kunnen voorschieten.

DAF heeft de voorzitter van de raad van bestuur van de Koninklijke KNP, F.J. de Wit, ingeschakeld om de Generale Bank tot andere gedachten te bewegen. De Wit is behalve commissaris bij DAF ook lid van de raad van bestuur (in Nederland raad van commissarissen) van de Generale Bank. Het overleg tussen DAF en de Generale heeft volgens DAF tot resultaat geleid.

Deze financiering was voorwaarde voor een lening van 97 miljoen gulden van een door de staat gegarandeerde lening van de Nationale Investeringsbank (NIB) en een bedrag van 110 miljoen gulden van de Vlaamse investeringsbank NMKN.

    • WABE van ENK