Clinton: Bush blijft de baas

WASHINGTON, 5 NOV. De toekomstige Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft gisteren in Little Rock voor de wereld onderstreept dat George Bush voorlopig nog de baas blijft. “Amerika heeft maar één president tegelijk”, zei hij. Bush zal echter de komende maanden bij zijn beleid rekening houden met de wensen van Clinton.

“Amerika's buitenlands beleid blijft alleen in zijn (Bush') handen. Het grootste gebaar van goodwill dat elke natie naar mij kan maken gedurende deze periode is de voortzetting van de volledige samenwerking met onze enige president, George Bush. De grootste fout die enige tegenstander kan maken zou zijn om Amerika's standvastigheid gedurende deze overgangsperiode in twijfel te trekken”, zei Clinton. Zijn waarschuwing was onder anderen voor Saddam Hussein bedoeld, die feest vierde naar aanleiding van het verlies van president Bush. Clinton probeerde ook de financiële markten te kalmeren door te zeggen dat hij de “noodzaak van stabiliteit” inzag.

Terwijl Clinton gisteren uitsliep om bij te komen van alle vermoeienissen, werd hij opgebeld door verscheidene wereldleiders. Welke, wilde hij niet zeggen, maar hij zou hen vandaag terugbellen.

Clinton zei dat hij zich erop verheugt te werken aan de “zware en vitale taak van het herstel van de economische macht van onze natie”. De presidentiële macht wordt op 20 januari overgedragen aan Clinton. In de tussentijd moet Bush met Clinton samenwerken aan de overdracht.

Clinton heeft al een groot kantoor in Washington om de overdracht te kunnen regelen. Benoemingen spelen daarbij een grote rol. Op 3.000 federale posten moet van plaats worden gewisseld. Republikeinse functionarissen solliciteren naar nieuwe posten en Democraten sturen hun curricula vitae naar Clinton. Er is al een overgangsteam samengesteld, onder wie de huidige campagnedirecteur, Mickey Kantor. Er werken nu veel lobbyisten voor allerhande belangen voor zijn campagne en voor het overgangsteam.

Clintons briljante campagnestrateeg, James Carville, nam gisteren afscheid van zijn staf. Tegen de gewoonte in wil deze speelse man uit Louisiana, die altijd in spijkerbroek loopt, niet in een Clinton-regering gaan werken. “Het is voorbij, boem”, zei hij voor de televisie. Zijn vriendin, Mary Matalin, coördineerde de campagne van president Bush.

Pag.5: "Geen kiezersmandaat'

Campagnefunctionarissen deden gisteren uit de doeken hoe ze hadden gewonnen. Ze spendeerden vooral geld in 22 geselecteerde staten in het midden-westen en in het zuiden, waar Clinton een goede kans had. In staten als Californië of Washington, waar hij duidelijk voor lag, werd nauwelijks geadverteerd. Bush adverteerde vaak op de dure, nationale televisie. Clinton bleef bij zijn boodschap over de economie. Omstreeks juni merkten de campagnestrategen bij focusgroepen dat Clintons glimlach een onbetrouwbare indruk maakte bij de kiezers. Daarop schafte Clinton zijn glimlach af.

Volgens de Republikeinse leider in de Senaat, Robert Dole, heeft Clinton geen mandaat van de kiezers omdat 57 procent niet op hem heeft gestemd. Hij zei dat hij wetsvoorstellen van Clinton zou kunnen blokkeren door de Republikeinen continu aan het woord te laten. Om een dergelijke blokkering te voorkomen zijn er 60 stemmen nodig in de Senaat. De Democraten hebben er 59. “Voor de mensen die niet op hem hebben gestemd, zullen wij werken”, zei hij. Vooral voorstellen om belastingen en uitgaven te verhogen zou hij in de gaten houden.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Thomas Foley, zei gisteren dat hij zeer snel wetten zou laten aannemen voor campagnefinanciering en voor vergemakkelijking van de registratie van kiezers. Beide wetten zijn in het voordeel van de Democraten. De opkomst naar de stembus was erg hoog naar Amerikaanse begrippen, 55 procent van de kiesgerechtigde Amerikanen. Sinds 1972 zijn er niet meer zoveel Amerikanen naar de stembus geweest. Vergemakkelijking van de registratie, door haar te koppelen aan het halen van het rijbewijs, zou de opkomst kunnen bevorderen. Amerikanen moeten zich als kiezer laten registreren omdat er geen bevolkingsregister bestaat.

Ross Perot heeft besloten om zijn vrijwilligersorganisatie United we stand als "burgerlobby' in stand te houden. De bedoeling is dat het een derde politieke partij wordt. Mogelijk zit er nog een tweede presidentskandidatuur van Perot in 1996 in.

President Bush werd gisteren in het Witte Huis door zijn met vlaggen zwaaiende staf verwelkomd. Hij maakte een ontspannen indruk. Bush dacht al aan de manier waarop zijn presidentschap de geschiedenis in zou gaan. “Ik denk dat we echt iets hebben bijgedragen in dit land en misschien zal de geschiedenis dat registreren”, zei hij. “Laten we dit karwei met stijl afmaken.”

    • Maarten Huygen