Chileense films

Het Chileens filmprogramma maakt deel uit van het festival "Latijns Amerika Dagen', dat zich op 7 en 8 nov afspeelt in Paradiso en De Balie in Amsterdam. Casa de España, Domplein 3, Utrecht. Inl 020-6270307/6224527.

De Chileense regisseurs Raúl Ruiz en Valeria Sarmiento brengen op vrijdag 6 en zaterdag 7 november een bezoek aan Nederland. Casa de España organiseert op deze dagen in samenwerking met het Latijns Amerika Centrum een programma rond de Chileense cinema. Vrijdagavond staat het werk van de in Parijse ballingschap levende Sarmiento centraal. Na een korte introductie van Sarmiento door Edmundo Magaña (vanaf 19u), zullen de documentaire El Hombre Cuando es Hombre (over het machismo in een Middenamerikaans land) en de uit 1990 daterende speelfilm Amalia López O'Neill (over een dramatische liefde in Valparaso) getoond worden. Daarna (vana 22u) is er gelegenheid voor het publiek om met Sarmiento in discussie te treden. Zaterdag is het onderwerp van de avond het werk van Chili's bekendste filmer, Raúl Ruiz. Er zullen twee films van "El Mago' Ruiz worden gedraaid: de video TV-Dante (een bewerking van Dantes "Inferno' in zes delen van tien minuten) en de maatschappelijk geëngageerde film Palomita Blanca (1973), die bijna twintig jaar lang voor de dictatuur verborgen is gehouden. Na afloop van de vertoning (22u30) is er een discussie met Ruiz en het publiek.