CADEAUTJES VAN NASA

Nasa (National Aeronautics and Space Administration) ontwikkelde voor ruimtevluchten vries-droog fruit en schonk aan het Science Museum in Londen wat van deze astronautenhapjes, waar kinderen er van mogen proeven. Het beste kun je een stukje van dit “Space Adventure Food” afbreken en het even op je tong laten liggen tot het weer lekker sappig is geworden.

Nasa deed nog meer cadeau. In 1990 deelde Nasa aan een aantal scholen in de Verenigde Staten zakjes met tomatenzaad uit, die 6 jaar in de ruimte hadden rondgecirkeld.

De leerlingen moesten proberen van deze zaadjes tomatenplanten te kweken en vooral ook opletten of de planten er gezond uitzagen en of ze misschien door straling veroorzaakte mutatieschade hadden. De leerlingen koesterden hun ruimtevaartplanten en de schade bleek miniem. Een van de leraren organiseerde zelfs een feestelijke BLT (bacon, lettuce, tomato)-sandwich party.

Een recept mèt tomaten voor 4 personen:

KOUDE PASTASALADE

200 gram pasta (fusilli)

50 gram pijnpitten

2 vleestomaten

1 doosje cottage cheese (hüttenkäse)

75 gram roquefort

8 zwarte olijven

1 eetlepel olijfolie

Laat de net gaar gekookte pasta uitlekken en roer er een lepel olijfolie door. Snijd de ontvelde tomaten in kleine stukjes. Roer de verkruimelde roquefort door de cottage cheese. Snijd de pitloze olijven in plakjes. Roer tomaat, kaas en olijven door de koude pasta die wordt bestrooid met pijnpitten.

    • Anne Scheepmaker