British Library in ernstige problemen

LONDEN, 5 NOV. De nieuwe British Library in St Pancras in Londen gaat niet, zoals voorzien, volgend jaar open. De gedeeltelijke ingebruikneming van het complex is voor onbepaalde tijd uitgesteld, wegens problemen met de oplevering van de nieuwbouw. De directeur van de Library zegt dat de situatie waarin de wereldberoemde bibliotheek nu verkeert “riskant” is.

De verhuizing uit de gebouwen van het British Museum naar een nieuwe vestiging elders in Londen, is al sinds 1978 onderwerp van bespreking. Volgens de toenmalige planning zou een nieuw gebouwde bibliotheek in 1990 klaar moeten zijn en de bouwkosten zouden 164 miljoen pond gaan bedragen. Via een serie van heroverwegingen en bouwbeperkingen is het complex verplaatst, vertraagd en in bouwkosten gezwollen tot 450 miljoen pond. Gebruikers van de befaamde “reading room” in het British Museum hebben een actiegroep gevormd om te protesteren tegen sluiting van die zaal. Ze protesteren ook tegen het feit dat het aantal plaatsen voor lezers in de nieuwbouw is teruggebracht van een aanvankelijk geraamde 3440 tot 1167: slechts 73 meer dan er in het oude gebouwencomplex beschikbaar zijn.

De problemen met oplevering werden verergerd, toen de Library-directie moest afzien van een opslagsysteem voor boeken, waarin boeken mechanisch geslecteerd konden worden. Het systeem werd geleverd door het Nederlandse bedrijf Bruynzeel, maar bleek een fout te bevatten, waardoor de boeken op de grond gegooid werden.

Uitstel van de oplevering brengt voor het bibliotheekbudget ernstige problemen met zich mee. Omdat geld besteed moet worden aan noodvoorzieningen, kunnen er minder nieuwe boeken worden aangeschaft. De British Library koopt nu half zoveel boeken als zes jaar geleden. Desondanks wil het ongeluk dat voorzien is dat in 1999 de beschikbare ruimte in de nieuwbouw ook vol zal zijn - als de verhuizing tenminste voor die tijd heeft plaats gehad.

    • Hieke Jippes