Bij elke hoge bal voor het doel loeit het legioen bezorgd

ROTTERDAM, 5 NOV. De dertiende minuut van Feyenoord-FC Luzern. De stand is 1-0. Na een voorzet van de Zwitser Schönberger van links laat doelman Ed de Goey de bal los, het leer valt voor de voeten van Nadig die beheerst inschiet. Goal. Eén-één.

Een tegentreffer op eigen veld is de angst van elke club in het Europese voetbal. Hij betekent vaak de genadeklap, de uitschakeling. Maar Feyenoord heeft geluk dat het doelpunt van Luzern heel vroeg in de wedstrijd valt en dat de matige verdedigers van de Zwitserse tweedeklasser weinig grip hebben op de Rotterdamse aanvallers, van wie met name Regi Blinker goed speelt. Hij zorgt na een kwartier voor 2-1.

Het derde doelpunt laat een tijd op zich wachten. Jozsef Kiprich zorgt er na 55 minuten voor. Op dat moment speelt Luzern al met tien man omdat Bertelsen zijn tweede gele kaart van de Noordierse arbiter Snoddy heeft gekregen. Ook de Nederlander bij de bezoekers, René van Eck, kan in de slotfase vertrekken. Snoddy verzuimt voor de derde keer een rode kaart te trekken als Luzern-keeper Mutter invaller Mike Obiku bij diens eerste actie tegen de grond werkt. Kiprich zorgt vanaf de penaltystip voor 4-1. Dat is de eindstand, ruimschoots voldoende voor Feyenoord om de 1-0 nederlaag van de eerste wedstrijd weg te poetsen.

En zo had de fout van De Goey uiteindelijk geen gevolgen. De keeper wil het zelf na afloop pertinent geen misser noemen. “Ik riep los bij die voorzet, ving hem, maar Errol Refos kon niet snel genoeg wegkomen zodat ik op hem viel en de bal niet kon vasthouden.” Natuurlijk, bekent De Goey, vond hij het vervelend. “Elke tegengoal is rot en het is nu extra rot omdat het onze uitschakeling kan betekenen.”

Tegen RKC, afgelopen zondag, reageerde De Goey ook een keer slecht op een hoge bal en zo kon de tegenstander zijn enige doelpunt maken. Na veertien minuten in de tweede helft tegen Luzern gebeurt het weer. De Goey stompt een bal maar half weg. Luzern kan nu niet profiteren. “Dat had niets met het tegendoelpunt te maken”, vertelt de Feyenoord-keeper in de kleedkamergang. “Ik raakte hem gewoon niet lekker.” Het legioen in De Kuip loeit steeds bezorgd als er weer een hoge bal in het Feyenoord-strafschopgebied wordt geschoten. Volgens trainer Wim van Hanegem wilde De Goey geforceerd zijn fout van zondag goed maken. “Daar hebben we hem nog voor gewaarschuwd.”

Assistent Geert Meijer legt een etage hoger uit dat de technische staf zijn keeper heeft gevraagd om in het vervolg bij voorzetten verder uit het doel te komen. Daar heeft de anders zo betrouwbare doelman, die volgens velen Stanley Menzo bij Oranje moet vervangen, blijkbaar moeite mee. Maar De Goey noemt het zelf “geen grote omschakeling”. En ook Meijer kan er door het goede resultaat tegen Luzern laconiek over doen. “Dit is gewoon één van de punten die Ed onder de knie moet krijgen.”

Hij zou anders hebben gepiept als Luzern nog een tweede doelpunt had gemaakt. De mogelijkheden zijn er zeker geweest. Zelfs op het moment dat de Zwitsers nog maar negen spelers over hebben moet Blinker zijn verdediging assisteren door een bal bij de paal weg te schoppen. De stand is dan nog maar 3-1. Het beste komt Feyenoord na een half uur weg als De Goey het leer tegen de aanstormende John Metgod aanschiet en de bal maar net naast het doel hobbelt. “God zij dank”, zegt de aanvoerder na afloop. “Je staat toch even raar te kijken waar die naar toe rolt.” Metgod noemt het tegendoelpunt “rottig” voor De Goey. “Maar we maken allemaal fouten.”

Volgens Metgod is het onvermijdelijk dat de tegenstander kansen krijgt als Feyenoord zo aanvallend speelt als tegen Luzern. “We moeten in zo'n geval misschien nog korter dekken dan nu. Op die manier geef je de tegenstander geen kans de lange bal te spelen.” Metgod vindt het de grote kracht van Feyenoord dat het ondanks de onverwachte tegentreffer het hoofd niet verloor. “Ik heb er geen moment getwijfeld dat we de kwartfinale zouden bereiken. Ook niet na de 1-1.”

Metgod krijgt het in de eerste helft van het beladen duel een keer bij de zijlijn aan de stok met Luzern-trainer Bartalan Bicskei. De Hongaarse coach is er na afloop nog niet van bekomen. Hij is helemaal niet te spreken over Metgod die hij zelfs niet goed genoeg acht voor de tweede divisie in Zwitserland of Hongarije. Waarna Feyenoord-trainer Wim van Hanegem reageert door in het Nederlands te zeggen dat hij en collega Meijer wel uitermate tevreden zijn met het spel van Metgod. Als Bicskei vraagt of zijn collega dat wil vertalen mompelt Van Hanegem met een brede grijns op zijn gezicht dat “Duits niet zijn sterkste taal is”.

Vervolgens wordt Bicskei achter de tafel afgelost toch twee heren die veel vrolijker zijn gestemd. Het zijn twee vertegenwoordigers van Feyenoords shirtsponsor Stad Rotterdam Verzekeringen die vertellen dat ze door het goede resultaat tegen Luzern het contract met de club meteen met een jaar willen verlengen. “Nog zo'n wedstrijd”, roept de overenthousiaste voorzitter van de Raad van Bestuur, Van Leeuwen, “en we gaan door tot 2020.”

    • Hans Klippus