Beste Franse romans lijken buiten de prijzen te vallen

PARIJS, 5 NOV. Het Franse literaire seizoen bereikt maandag zijn jaarlijkse hoogtepunt als de prestigieuze Prix Goncourt en de Prix Renaudot worden toegekend. Maar anders dan in voorgaande jaren het geval was, wordt in Parijs weinig gespeculeerd over de mogelijke winnaars en hun uitgevers. De reden is dat de beste van de ongeveer honderd romans die dit najaar in Frankrijk zijn verschenen, niet voor bekroning in aanmerking komen.

Le Gardien des Ruines van Francois Nourissier (uitgeverij Grasset) wordt als verreweg de beste roman van het jaar beschouwd. Nourissier die al een grote reputatie had, is volgens de criticus Jean-François Josselin van Le Nouvel Observateur met zijn boek over een bejaarde arts die terugblikt op zijn leven 'arglistig in het pantheon van onze literatuur binnengetreden'. Maar Nourissier is secretaris van de jury die de Prix Goncourt vaststelt en komt dus niet voor een prijs in aanmerking.

Een andere roman die met grote waardering is ontvangen is Un cirque passe van Patrick Modiano (Gallimard). Maar Modiano heeft de Prix Goncourt al eens gewonnen en komt dus evenmin in aanmerking.

Een derde roman die sterk de aandacht trok, L'Affreux van Franz-Olivier Giesbert (Grasset), werd twee weken geleden al bekroond met de Grand prix du roman van de Académie Française. Giesbert beschrijft de Werdegang van een gehandicapte 'beur' (kind van Noord-afrikaanse immigranten) die opgroeit in de troosteloze steenwoestijn van een Parijse voorstad. Giesbert, briljant journalist, hoofdredacteur van Le Figaro, had zich al een reputatie verworven als biograaf van president Francois Mitterrand. Maar het wordt opmerkelijk geacht dat deze typische Parijse intellectueel zich zo geloofwaardig kon verplaatsen in de leefwereld van de kanslozen in de voorstad.

Giesbert kreeg veertien stemmen van de bejaarde academici die beslisten over de toekenning van de Grand Prix. Dertien stemmen werden uitgebracht op Frédéric Vitoux wiens Charles et Camille genomineerd is voor de Prix Renaudot. De overige vier finalisten voor de Renaudot zijn Bernard Chambaz ( l'Arbre de vies, Bourin), Patrick Chamoiseau (Texaco, Gallimard), Anne-Marie Garat ( Aden, Seuil) en François Weyergans wiens La Demence du boxeur alspotentiële winnaar wordt getipt.

Vitoux, Chamoiseau en Weyergans zijn met dezelfde titels ook genomineerd voor de Prix Goncourt. De overige drie auteurs in de finaleronde voor deze prijs zijn Paul Dinard met 'L'Age de Pierre' (Grasset), Pierre Veilletet met Coeur de Terre (Arlean) en tenslotte Patrick Besson, die met zijn Julius et Isaac (Albin Michel) de beste kans zou maken.

    • Jan Gerritsen