Wild cards voor Olympische Spelen

ACAPULCO, NOV 3. De deelname aan de Olympische Spelen moet worden beperkt door het uitbreiden van kwalificatie-eisen, maar atleten uit zwakke sportlanden moeten mee kunnen blijven doen. Zij dienen een aantal "wild cards' te krijgen. Dat hebben de afgevaardigden van de Europese Olympische Comiteé's bepleit aan de vooravond van de vergadering van het Internationaal Olympische Comité (IOC) in Acapulco in Mexico.

Het IOC gaat de kwalificatie-eisen verscherpen om het aantal deelnemers aan de spelen te beperken tot hooguit 10.000 atleten. Momenteel gelden er eisen voor slechts veertien van de 25 olympische sporten. IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch verklaarde onlangs dat vanaf Atlanta 1996 voor alle sporten normen worden gesteld. Naar verwachting zullen sporters uit dertig tot veertig kleinere landen daar niet aan kunnen voldoen.

De Europese Olympische Comité's, die maandag tijdens de bijeenkomsten van de continentale comité's aan de beurt waren, stellen voor een aantal landen wild cards in geselecteerde takken van sport te verlenen om deze in staat te stellen in elk geval een afvaardiging naar de Olympische Spelen te zenden.

De Belg Jacques Rogge, voorzitter van de Associatie van Europese NOC's, verwacht dat het voorstel steun zal krijgen van het bestuur van het IOC, dat daarover in juni in Lausanne of in september in Monaco, een besluit zal nemen. Rogge. “We zijn voor de gedachte van wild cards voor zwakke landen. We moeten ons solidair tonen met andere landen omdat we geloven in het wereldomvattende karakter van de Spelen.”

Volgens Rogge kan het voorgestelde systeem van wild cards ingevoerd worden binnen de beperking van het aantal van 10.000 toe te laten sportmensen. Rogge: “Het gaat eerst om het principe. Details vullen we later wel in.” De Belg voegde er aan toe dat niet-gekwalificeerde atleten alleen zullen worden toegelaten op onderdelen, die daardoor niet nadelig worden beïnvloed. “Iemand, die de 10 kolometer hardlopen aflegt in 32 minuten, zou de laatste drie ronden in zijn eentje lopen. Zoiets is niet aanvaardbaar. Maar iemand, die dertien seconden loopt over de 100 meter, is niet echt storend voor de wedstrijd.”

Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië is het aantal aangesloten Europese NOC's opgelopen van 33 naar 45. Volgens Rogge is het daarom logisch, dat Europa een groter aandeel krijgt toegewezen in olympische kwalificatieplaatsen voor teamsporten. Hij verwees daarbij naar de recente successen bij de Winterspelen in Albertville (137 medailles voor Europeanen, dat is circa tachtig procent) en de Zomerspelen in Barcelona (450 medailles ofwel 55 procent).