Vitesse wil niet langer van een incident spreken

MECHELEN, 4 NOV. Temidden van zingende en feestvierende spelers greep voorzitter Karel Aalbers na de 1-0 overwinning van Vitesse tegen KV Mechelen de gelegenheid nog eens aan om de ambitieuze doelstellingen toe te lichten die hij met de Arnhemse voetbalvereniging voor ogen heeft. Europa '93 is voor Aalbers synoniem met expansie, waarbij twin-steden als Arnhem en Nijmegen steeds dichter naar elkaar zullen groeien. De één (Nijmegen) heeft een eerste-divisieclub als NEC waar 700 mensen op de tribune zitten, de ander (Arnhem) bezit een eredivisieclub die de laatste jaren zowel nationaal als Europees structureel voor goede resultaten zorgt. Aalbers heeft al gesprekken gevoerd met de voorzitter van NEC over een mogelijke fusie tussen beide clubs. Reden voor Aalbers cs, die met het binnenhalen van de energiemaatschappij PGEM als hoofdsponsor voor zoveel commotie zorgden, om binnenkort Gelderland aan de naam van Vitesse toe te voegen.

Gisteravond behaalde het elftal op het terrein van Mechelen "achter de Kazerne' voor de tweede keer in zijn historie de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Vitesse heeft in zijn bestaan nu tien Europa-Cupwedstrijden achter de rug. In zijn vijfde uitwedstrijd op Europees niveau brak het elftal niet met de goede gewoonte om een doelpunt te maken. Een wat fortuinlijk maar schitterend afstandschot van Philip Cocu verraste twintig minuten voor tijd de Belgische nationale doelman Preud'homme volledig. “Op dat moment weet je dat je in de tweede ronde zit”, analyseerde spelmaker, animator en de motor op het middenveld bij Vitesse John van den Brom. “Maar eigenlijk wist ik al na tien minuten dat we een gewonnen wedstrijd speelden. Zo gemakkelijk ging het allemaal. We hadden een kwartiertje moeite met het invullen van de posities. Maar dit Mechelen is natuurlijk geen topclub meer. Neumann (trainer, red.) had ons gewaarschuwd voor een harde wedstrijd. Maar we zijn met uitzondering van de eerste minuten geen moment in problemen geweest.”

Na de 1-0 overwinning in Mechelen, het eerste duel in Arnhem eindigde veertien dagen geleden met dezelfde cijfers, kon de Duitse oefenmeester van Vitesse zijn geluk niet op. “Wat de trainer vindt is niet belangrijk”, bagatelliseerde Herbert Neumann zijn eigen rol. “Dit is vooral een geweldige teamprestatie. Je hebt natuurlijk een beetje geluk nodig om hier van Mechelen te kunnen winnen. Maar de grote tijden van dit Mechelen zijn definitief voorbij.”

Het was een harde maar terechte constatering over het elftal dat onder de voormalige gigant in automatisering John Cordier en trainer Aad de Mos in Straatsburg de Europa Cup voor bekerwinnaars tegen Ajax veroverde. Maar die glorietijden zijn verleden tijd. Cordier heeft zich wegens financiële problemen in zijn eigen bedrijf als voorzitter moeten terugtrekken uit KV Mechelen en zit zakelijk gezien met de plaatselijke voetbalclub in een volslagen impasse. In de nieuwe voorzitter Willy Dussart, die zelf tien miljoen in de club heeft gepompt, heeft hij zijn evenknie gevonden wanneer het gaat om de onderhandelingen om zijn geld uit Mechelen terug te krijgen. Elf spelers bij Mechelen zijn nog eigendom van Cordier, die al negen voetballers heeft verkocht, van wie vijf internationals. Mechelen betaalt echter de salarissen van de spelers, ook die van Cordier. Mechelen heeft ook dit seizoen daardoor een salarispost geërfd van Cordier van bijna negen mijoen gulden. Een krankzinnige last voor een Belgische middenmotor. Wat onder meer heeft geresulteerd in het feit dat Kennet Andersson, de Zweedse international die een miljoen per jaar verdiende, een nieuw lager contract weigerde te tekenen waardoor hij op non-actief staat. Cordier zou spelers als Preud'homme, de Zweedse internationals Ingesson en Andersson, maar ook de Nederlander René Eykelkamp het liefst verkopen om de hoeveelheid cash te genereren die hij dringend nodig heeft voor zijn in financiële ademnood geraakte bedrijf. Maar Mechelen verhindert dat. “Het is niet de bedoeling dat we volledige uitverkoop houden en een middenmoter zullen worden”, verwoordt trainer Fi Vanhoof de filosofie van voorzitter Dussart.

Cordier heeft op korte termijn als voorschot twaalfeneenhalf miljoen gulden van Mechelen gevraagd - geld dat er niet is - om de zaken met de club definitief op te lossen. Vooral voor de spelers die eigendom zijn van Cordier is het een onzekere en verwarrende toekomst. Zeker voor René Eykelkamp die drie jaar geleden een aanbod van het in die dagen sukkelende Feyenoord liet lopen voor KV Mechelen, dat toen nog de reputatie van een topclub had. Die dagen zijn inmiddels voorbij maar dat valt voor een aantal spelers dat in de waan verkeert dat de glorietijden ooit weer zullen terug keren maar moeilijk te accepteren. “Er zijn natuurlijk een aantal belangrijke spelers vertrokken, maar ik had toch zeker verwacht dat we een paar goals zouden maken vanavond”, zegt Eykelkamp. “Ik had er in ieder geval absoluut geen rekening mee gehouden dat we zouden verliezen van Vitesse.”

Zelf kreeg de vooruitgeschoven spits één reële kans die hij verprutste, de pogingen van zijn teamgenoten Sanders en De Mesmaeker kwamen op paal en lat. Maar het was Vitesse dat steeds nadrukkelijker het initiatief in de wedstrijd naar zich toetrok. Met dezelfde zelfverzekerdheid die de club ook zakelijk uitstraalt. Het slotwoord is derhalve aan voorzitter Karel Aalbers, die veertien dagen geleden bij de thuiswedstrijd al constateerde dat er in het Nederlandse voetbal een situatie dreigt te ontstaan dat na zes wedstrijden alweer bekend is wie er kampioen gaat worden. “Je moet kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Ik denk dat we in Arnhem een klimaat kunnen scheppen waarbij we echt meedoen in het Nederlandse voetbal. Dat zie je de laatste jaren al aan onze prestaties. Waarbij je echt niet langer van een incident kunt spreken.”

    • Marc Serné