Veroordeelden vrijgelaten na vervalsing van proces-verbaal

AMSTERDAM, 4 NOV. Twee mannen die waren veroordeeld wegens hasjhandel zijn gisteren vrijgelaten, omdat een proces-verbaal in hun strafzaak mogelijk is vervalst door beambten van de afdeling Surveillance van de douanepost Amsterdam. De Amsterdamse persofficier van justitie, mr. A.E. Broek-Blaauboer, heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Het openbaar ministerie heeft de rijksrecherche vorige maand opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de mogelijke fraude. Dat gebeurde op verzoek van de directeur-generaal der belastingen, waaronder de douane ressorteert en de Utrechtse advocaat mr. P. Doedens wiens cliënt vorig jaar zomer werd veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 gulden.

Het onderzoek van de rijksrecherche naar de mogelijk gepleegde valsheid in geschrifte is nog niet afgerond. Desondanks vindt het openbaar ministerie dat op grond van de bevindingen na de eerste verhoren door de rijksrecherche “verdere uitvoering van de detentie niet meer verantwoord is.” De twee gedetineerde mannen hadden hun aandeel in drie hasj-transporten bekend. In totaal werden acht mannen ervan beschuldigd vele tienduizenden kilo's hasj naar Canada en Nederland te hebben gebracht. De hasj die in Nederland aan wal is gebracht, is nooit gevonden.

Doedens had aangedrongen op een officieel onderzoek na de bekentenis van twee douanebeambten dat hun collega's twee jaar geleden een fictief proces-verbaal hadden opgesteld om een aantal Beverwijkse hasjsmokkelaars te kunnen laten vervolgen. Het Amsterdamse douaneteam zou een verzonnen informant hebben opgevoerd. Advocaat Doedens eist dat het betrokken douaneteam wordt vervolgd wegens valsheid in geschrifte.

Volgens een woordvoerder van justitie zal het openbaar ministerie zich na het onderzoek van de rijksrecherche beraden over eventuele verdere stappen tegen de zeven mensen die tot nu toe in deze zaak zijn veroordeeld. Omdat het onderzoek van de rijksrecherche nog niet is afgerond, wil het openbaar ministerie geen verdere informatie geven over de mogelijke betrokkenheid van douanebeambten bij de fraude.