Van Rooy: voorzichtig met sancties van EG

DEN HAAG, 4 NOV. Volgens staatssecretaris Y. van Rooy (economische zaken) moet de Europese Gemeenschap zeer terughoudend zijn met het nemen van tegenmaatregelen tegen eventuele Amerikaanse handelsmaatregelen als gevolg van het conflict over de EG-subsidies voor oliehoudende zaden. De bewindsvrouw wil een EG-standpunt laten afhangen van een uitspraak van de GATT-raad in Genève die zich vandaag over het sojaconflict buigt.

Indien dit hoogste orgaan van de GATT vindt dat de EG onvoldoende concessies heeft gedaan, is de VS gerechtigd sancties af te kondigen. “De EG moet dan het hoofd koel houden en niet onmiddellijk tegenmaatregelen nemen”, aldus Van Rooy. Zij wil de kwestie komende vrijdag en zaterdag aan de orde stellen, wanneer de EG-handelsministers voor een al eerder geplande informele vergadering in Londen bijeenkomen.

De bewindsvrouw toonde zich “heel teleurgesteld” over het mislukte overleg tussen de EG en de VS “na de vooruitgang die de afgelopen weken was geboekt.” De kans op een spoedige afronding van de Uruguay-ronde is nu “minimaal”. Voor het eind van dit jaar zal dat volgens Van Rooy niet meer lukken. Op dit moment kan volgens haar moeilijk verder worden onderhandeld, omdat de regering van president Bush demissionair is. “Het zal wel tot maart duren voordat de nieuwe regeringsploeg is geïnstalleerd. Dan zal in de VS opnieuw worden gekeken naar een nieuw onderhandelingsmandaat,” aldus de staatssecretaris. Hierbij is volgens haar vooral de positie van het Congres van belang dat tot het voorjaar volgens de "fast-track' procedure over een GATT-akkoord moest beslissen, dat wil zeggen zonder amendementen op onderdelen. “Het is afwachten wat Clinton zal doen.”

Bij een handelsconflict wil Van Rooy in EG-verband proberen de eventuele schade voor het Nederlands bedrijfsleven tot een minimum te beperken. Volgens een woordvoerder van economische zaken is het op papier mogelijk dat Nederland buiten schot blijft, omdat de VS vooral de landen wil treffen die zich het hardst hebben opgesteld, zoals Frankrijk.