"Tweede huwelijksreis' Charles en Diana fiasco

LONDEN, 4 NOV. Het bezoek van Charles en Diana, prins en prinses van Wales, aan Korea is uitgedraaid op het tegengestelde van de gesuggereerde tweede huwelijksreis. De moeilijkheden worden nog verergerd door nieuwe onthullingen van Andrew Morton, de man die eerder dit jaar in een bestseller een door Diana gesanctioneerde lezing van de staat van haar huwelijk gaf. De prinses zelf bevestigt in haar gedrag in Zuid-Korea de suggestie dat koningin Elizabeth haar gedwongen heeft te gaan: ze pruilt.

De trip naar Zuid-Korea is de eerste gezamenlijke verplichting die prins Charles en zijn echtgenote op zich hebben genomen sinds de publicatie van Mortons boek in juni. De schandaalpers, gevoed door bronnen in de hofhouding, had zich uitgeput in beschrijvingen van de suite-met-één-groot-bed waarin Charles en Diana in Seoul zouden worden ondergebracht.

De Koreanen konden desondanks geen stralend lachend paar in hun hoofdstad ontvangen, maar een strak kijkende prins van Wales en een nog somberder kijkende prinses Diana, elk vastbesloten geen woord en geen blik met elkaar te wisselen. Wat een public relations-betoon voor het herstel van althans een zakelijke relatie had moeten worden, is daarmee uitgelopen op een ramp.

De nieuwste onthullingen over wat eens een sprookjeshuwelijk heette, bevatten onder andere de tekst van een brief die prins Philip na publicatie van Mortons boek aan zijn schoondochter heeft geschreven. Daarin beschuldigt hij haar van verraad aan de Koningin en aan Charles. Verdere bijzonderheden over de huwelijksmoeilijkheden van de Britse troonopvolger bevatten onder andere: de aandrang van de Koningin dat het paar niet zou scheiden, maar een afkoelingsperiode in acht zou nemen. de waarschuwing aan Diana dat ze de kinderen zou verliezen, als ze besloot te vertrekken en in het buitenland te gaan wonen. de veronderstelde waarschuwing van premier Major aan Diana dat hij haar niet zou kunnen helpen waardig afscheid te nemen uit de koninklijke familie als ze door zou gaan de media te gebruiken voor haar eigen doeleinden. De Britse Daily Mail signaleert vanmorgen naast een foto van een kwijnende Diana een strijdvaardige trend in de opstelling van de sprookjesprinses met haar uitlating: “Zij (de koninklijke familie) krijgen mij nooit klein”, maar de andere kranten scharen zich achter de verzuchting van de Daily Mirror gisteren, onder een afbeelding van twee stuurs kijkende koningskinderen: “Hoe lang moet deze kwelling nog duren?”