Teleurstelling over mislukt overleg EG-VS

LONDEN/PARIJS/TOKIO/WELLINGTON, 4 NOV. In de gehele Westerse wereld is gisteren met teleurstelling gereageerd op het mislukken van het landbouwoverleg tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten en het Amerikaanse dreigement een handelsoorlog te beginnen tegen de EG.

De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, zei in Londen dat een impasse in het landbouwoverleg tussen de VS en de EG niet mag ontaarden in een handelsoorlog. De VS hebben vannacht, na het mislukken van het overleg in Chicago aangekondigd importbarrières voor de EG te willen opwerpen. Voor de BBC-radio zei de bewindsman: “Op dit moment zitten we met een crisis binnen handbereik.” “Wij, Amerikanen en Europeanen, moeten daadwerkelijk ons best doen om tot een akkoord te komen”, aldus minister Hurd. “Het is nog niet te laat, we moeten dit niet uit de hand laten lopen tot een handelsoorlog. Dat is wel het laatste wat een wereld die in een economische recessie verkeert, kan gebruiken.”

In Parijs was geen commentaar beschikbaar op het mislukken van het landbouwoverleg. Het ministerie van landbouw verklaarde desgevraagd met een reactie te willen wachten tot meer informatie beschikbaar is over de besprekingen die vanmorgen vroeg (Europese tijd) eindigden. In de Franse hoofdstad is met weinig waardering kennis genomen van de onverwachte aanwezigheid in Chicago van de Britse minister van landbouw John Gummer. Diens reis wordt gezien als een laatste poging om een akkoord te bereiken. Gummers reis wordt in Parijs in verband gebracht met het Maastricht-debat, vandaag in het Britse Lagerhuis. De Britse premier Major heeft dringend een succes nodig om zijn EG-voorzitterschap gestalte te geven, zo heet het in Parijs. De Franse regering heeft zich de afgelopen weken herhaaldelijk uitgesproken tegen een landbouw-akkoord dat de Franse boeren zou benadelen.

Volgens regeringsbronnen in Tokio mag het mislukken van het landbouwoverleg niet betekenen dat ook de onderhandelingen over vrijere wereldhandel in het kader van de Gatt stagneren. “Japan hoopt dat het conflict over landbouwsubsidies apart zal worden afgehandeld en geen schade zal toebrengen aan de huidige ronde in de Gatt-besprekingen”, aldus een woordvoerder van het Japanse kabinet.

Premier Bolger van Nieuw Zeeland zei dat een door de VS afgekondigde handelsoorlog tegen de EG “heel droevig” zou zijn. Bolger zei het heel moeilijk te vinden om te geloven dat de nieuwe Amerikaanse president Clinton zijn presidentschap zal beginnen met een handelsoorlog, die zijn regeerperiode zou “kleuren”. Minister Burdon van handel zei in een reactie dat hij met spoed de Cairns-groep (een groep van 14 landen die niet of nauwelijks landbouwsubsidies verstrekken en op de wereldmarkt zwaar gedupeerd worden door wel subsidiërende landen) bijeen wil roepen om de gevolgen van een handelsoorlog te bespreken. (Reuter)