Suriname wil munt op korte termijn devalueren

PARAMARIBO, 4 NOV. De Surinaamse overheid wil op korte termijn ingrijpende maatregelen nemen om de economie te saneren. De Surinaamse gulden moet per 1 december worden gedevalueerd.

Ook zal de overheid subsidies aan bedrijven en dienstverlenende instellingen stopzetten. Dat blijkt uit een concept van een door de regering opgesteld aanpassingsprogramma, dat gisteren is onthuld door het dagblad De Ware Tijd. President Venetiaan wil het programma nog deze week voorleggen aan het parlement. De regeringsfracties van het Nieuw Front zijn het echter nog niet eens over de maatregelen, die zijn gebaseerd op aanbevelingen van het adviesbureau Coopers & Lybrand en het Warwick Research Institute.

Centraal in het aanpassingsprogramma staat een tweeledige devaluatie van de munt. De regering-Venetiaan wil de huidige officiële koers van 1,80 Surinaamse gulden voor een Amerikaanse dollar per 1 december bijstellen tot vijf gulden voor een dollar - op de zwarte markt wordt voor een dollar nu ongeveer 28 gulden betaald. De nieuwe koers is vastgesteld in overleg met de bauxietindustrie in het land, de belangrijkste bron van deviezen voor de overheid. Voor veel andere economische sectoren zal tot medio volgend jaar, naast de officiële koers, een zwevende koers gelden.

De regering wil voorts een einde maken aan de monetaire financiering van het overheidstekort: om de tekorten aan te vullen mag geen geld meer worden bijgedrukt. In plaats daarvan wordt drastisch gesnoeid in subsidies aan bedrijven en dienstverlenende instellingen. Ook moet de overheidsrol in de economie sterk worden verminderd; staatsbedrijven zullen worden gereorganiseerd of verkocht. Door de maatregelen zullen de toch al explosief gestegen kosten van levensonderhoud naar verwachting nog verder toenemen. Voor de minima wil de regering een "ondersteuningspakket' invoeren dat voorziet in de primaire levensbehoeften.

De afspraken over een nieuwe wisselkoers tussen regering en bauxietindustrie zijn gisteren onmiddellijk afgewezen door Nieuw Front-leiders die menen dat de overeenkomst te voordelig is voor de industrie en onvoldoende garanties bevat voor nieuwe investeringen. De bauxietmaatschappijen dringen al jaren aan op een akkoord met de regering, in de hoop op gunstige voorwaarden om de investeringen te plegen die nodig zijn om de produktie tegen een concurrerende prijs te kunnen voortzetten. De Nieuw Front-leiders willen dat de regering de onderhandelingen heropent.