Philips in het derde kwartaal op verlies?

Zal Philips morgen bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal een verlies laten zien of niet? Beursanalisten in de Randstad en Londen zijn verdeeld: sommigen houden het op een klein positief reslutaat van ongeveer 30 miljoen gulden, anderen rekenen op een verlies van zeker 70 miljoen.

De signalen die het concern in de afgelopen maanden heeft afgegeven waren schrikbarend: eerst halveerde Philips zelf de winstprognose. De nettowinst zal dit jaar volgens het bedrijf niet hoger komen dan 500 miljoen gulden, vergeleken met 981 miljoen in 1991. Vervolgens zag een nieuwe bezuinigingsoperatie het licht. Nauwgezet nam Philips de kosten van het dagelijks werk onder de loep. Bezuinigingen op uitzendkrachten, representatiekosten en feestjes ter gelegenheid van nieuwe produkten moeten dit jaar nog ongeveer 700 miljoen gulden opbrengen.

Drie weken geleden liep het imago van de onderneming averij op toen bleek dat Philips zijn rekeningen langzamer gaat betalen en tegelijkertijd zijn klanten onder druk zal zetten om sneller met geld over de brug te komen. Vorige week kondigde Philips Nederland aan de CAO voor 1993 open te willen breken om op die manier 210 miljoen gulden te bezuinigen.

De markt zijn al die grotere en kleinere jobstijdingen niet ontgaan. De koers van het aandeel daalde tot 18,90 gulden. Het beursgenoteerde deel van platendochter Polygram - 20 procent van de aandelen - is bij de huidige koersen meer waard dan het hele Philips concern. “Eigenlijk heeft de markt Philips al lang failliet verklaard”, zegt Frans van Schaik van Barclays in Amsterdam.

Barclays rekent met een totaal kwartaalverlies van 70 miljoen en baseert zich daarbij op de verwachting dat de malaise in de sector consumentenelektronica voor een negatief resultaat van 60 miljoen heeft gezorgd. Bank Mees en Hope daarentegen verwacht dat de resultaten van Verlichting en Professionele Produkten de verliezen van Consumentenelektronica meer dan zullen compenseren en rekent daarom op een bescheiden winst van 30 miljoen. Volgens Mees en Hope wordt het steeds aannemelijker dat Philips binnenkort weer een deel van Polygram naar de beurs zal brengen. In de ogen van Bill Coleman van James Capel in Londen - verwachting: nettowinst 30 miljoen - zal Philips er niet aan ontkomen activiteiten in de professionele sector af te stoten omdat het bedrijf onvoldoende inkomsten heeft om de hoge ontwikkelingskosten in die sectoren bij te houden.

    • Michel Kerres