Meer vrouwen gekozen

WASHINGTON, 4 NOV. Velen in de Verenigde Staten hadden deze verkiezingen vooraf hoopvol als die van "het jaar van de vrouw' bestempeld. Inderdaad zijn de oude records gebroken. Niettemin blijven de aantallen vrouwen in het Congres ook de komende jaren zeer bescheiden.

Zaten er tot dusverre maar twee vrouwen in de honderd leden tellende Senaat, bij de verkiezingen van gisteren is dit aantal tot zes gestegen. In het Huis van Afgevaardigden (435 leden) zijn deze keer in totaal 25 vrouwen gekozen.

De meest opvallende verkiezing van gisteren was die van Carol Moseley Braun als senator van Illinois. Niet alleen is deze nieuwe senator een vrouw, zij is ook zwart. Daarmee zorgt zij voor een primeur.

Een andere primeur deed zich voor in Californië, waar twee vrouwen aan het langste eind trokken. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de VS dat de beide senatoren van één staat twee vrouwen zijn. Zowel Dianne Feinstein, een voormalige burgemeester van San Francisco, als Barbara Boxer werden verkozen. Beiden zijn Democraten.

Voorts werden ook de Democraten Barbara Mikulski (Maryland, was al zes jaar senator) en Patty Murray (Washington) gekozen. De Republikeinse Nancy Kassebaum, die al sinds 1978 in de Senaat zit, hoefde haar zetel bij deze verkiezingen niet te verdedigen.

Een van de vrouwen die zich het meest nadrukkelijk als vrouwelijke kandidaat manifesteerde, Lynn Yeakel in Pennsylvania, redde het echter niet tegen haar Republikeinse, mannelijke rivaal Arlen Specter. Evenals voor sommige andere vrouwelijke kandidaten was voor haar een van de beweegredenen om een gooi te doen naar een zetel in de Senaat de harde ondervraging door mannelijke senatoren van Anita Hill tijdens de controverse vorig jaar over de benoeming van opperrechter Clarence Thomas.

“We hebben een flinke barst aangebracht in het glas van het politieke venster”, verklaarde een tevreden Eleanor Smeal, die de leiding heeft van het zogeheten Fonds voor een Feministische Meerderheid. “We hebben het echter nog niet kapotgemaakt.”

Opiniepeilingen wijzen uit dat naar verhouding meer Amerikaanse vrouwen dan mannen op de Democraten hebben gestemd. Veel vrouwen stoorden zich aan het officiële standpunt van de Republikeinen over abortus. Die wilden het besluit over abortus niet aan de vrouw laten maar abortus in bijna alle gevallen verbieden. Ook voelden veel werkende vrouwen zich beledigd door de toespraak van Marilyn Quayle, de vrouw van de vice-president, op de Republikeinse conventie van afgelopen zomer. Zij pleitte er toen voor dat vrouwen meer thuis zouden blijven bij hun kinderen. (AP, AFP)