Meer disco dan discussie in verkiezingsnacht

AMSTERDAM/SCHEVENINGEN, 4 NOV. Om twaalf uur klinkt het eerste noodsignaal: “We're running out of Budweiser in the back.” De U.S. Election night '92 in het Amsterdamse Hilton hotel is vooral een feest. De disco wordt drukker bezocht dan de paneldiscussies. Serieuze analyses op de BBC gaan verloren in het gekraak van popcorn en het lawaai van drie andere zenders.

De meeste bezoekers zijn jong, studenten van Webster University in Leiden of studies Amerikanistiek. Aan de deur heeft iedereen een ballot gekregen waarmee hij zijn stem kan uitbrengen op een van de drie kandidaten. Een plastic George Bush komt langs, de duimen omhoog. “Did you guys vote for me?”

In afwachting van de eerste uitslagen blikken deskundigen vooruit op de gevolgen van de verkiezingen. De in Nederlands Engels gestelde discussie kan de aanwezigen niet echt boeien. Ze gaan onverstoorbaar naar de waarzegster - die alleen een persoonlijke toekomst voorspelt - en naar de champagnebar.

Het programmaboekje geeft een overzicht van de andere partijen die aan de verkiezingen meedoen. Daarin onder andere de Prohibition National Committee (die een nieuwe drooglegging bepleit), de NSDAP Auslands- und Aufbauorganisation (die graag de oude partij van Hitler ziet herleven) en de Expansionist party (die streeft naar gebiedsuitbreiding).

Even na enen komen de eerste uitslagen binnen. Als Clinton New Hampshire blijkt te hebben veroverd, gaat gejuich op. Van nu tot aan het ontbijt gaat het er alleen nog om, hoevéél Clinton zal winnen.

Ook de feestvierders in het Hilton blijken 's ochtends vroeg in meerderheid op Clinton te hebben gestemd. Na het ontbijt stromen de meeste mensen naar buiten. De volhouders zitten met dikke ogen in een slagveld van popcorn-zakken en milkshakebekers naar CNN te kijken.

Op dat tijdstip, half zes, verzamelen zo'n duizend Amerikanen en Nederlanders zich in het Kurhaus hotel in Scheveningen voor een speciaal President Breakfast Program. Onder muzikale begeleiding van de American high school jazz band geniet men van een Amerikaans ontbijt met vooral veel koffie.

In de zaal zijn op verscheidene videoschermen de tv-uitzendingen te volgen van de grote Amerikaanse netwerken. Echt spannend en sfeervol wil het maar niet worden. Dat komt gedeeltelijk doordat de uitslag al vroeg in de ochtend vaststaat en ook doordat de aanhangers van Bush in ieder geval in het begin in de meerderheid lijken. Enigszins besmuikt zitten ze in een hoekje van de zaal en naarmate het daglicht doorbreekt, zie je ze stilletjes het pand verlaten, de Bush-buttons worden van het colbertje geschroefd.

De enkele feestelijk met strohoedje en vlag uitgedoste gasten weten zich gestaag omringd door ruim aanwezige televisieploegen en radioreporters die op zoek zijn naar persoonlijke reacties. De toespraak van Clinton die rond half zeven te horen is, wordt met een beschaafd applaus ontvangen. Een vrouw probeert een dansje op het verkiezingsnummer van Clinton, Rocking with the man from Little Rock.

    • Marcel Haenen
    • Bas Blokker