Kamer bezorgd over rol Fokker in ruimtevaart

ROTTERDAM, 4 NOV. De Tweede Kamer vreest dat de rol van de ruimtevaartdochter van Fokker in Europa binnenkort is uitgespeeld. Een meerderheid van CDA en VVD toonde haar zorgen hierover gisteren tijdens overleg met minister Andriessen (economische zaken) over het Europese ruimtevaartprogramma van ESA.

De bewindsman hield zich op de vlakte in zijn reactie: “Ik zou het niet weten, dat laat ik aan Dasa over”, zei hij. Andriessen schreef de Kamer een aantal weken geleden, voordat het Duitse Dasa een akkoord bereikte over verwerving van de meerderheid in Fokker, dat het voor Nederland van groot belang is dat Fokker Space & Systems (FSS) de leiding behoudt in een onderdeel van het ruimtevaartprogramma van het European Space Agency (ESA).

De Kamerleden hadden begrepen dat Fokker Ruimtevaart buiten de overname door Dasa zou blijven. De minister zei gisteren dat is afgesproken dat de ruimtevaartdochter van Fokker een jaar bedenktijd heeft voor ze antwoordt op de vraag of zij onafhankelijk wil verdergaan. Andriessen liet blijken dat de Fokker-dochter weinig kans heeft zelfstandig te overleven. De ruimtevaartpoot van Dasa is vele malen groter dan die van Fokker “en zij zijn ook nog concurrenten van elkaar”.

FSS realiseert zich al lang dat een zelfstandig voortbestaan is uitgesluiten, aldus een woordvoerder: “Iedereen in de ruimtevaart is op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden.” Volgens hem voert ook FSS al geruime tijd gesprekken met verschillende ondernemingen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. “Wij hebben op eigen verzoek een clausule in het contract tussen Fokker en Dasa laten opnemen, waardoor FFS een jaar de tijd heeft gekregen om deze gesprekken af te ronden.” FSS mag volgens de woordvoerder zelf beslissen of aansluiting bij Dasa de beste optie is, “misschien vinden we een beter gezin”.

Voor de samenwerking in het Europese ruimtevaartprogramma van ESA maakt het in principe niet uit of FSS als zelfstandige partner participeert of als onderdeel van Dasa, dat ook betrokken is bij het ruimtevaartprogramma. Dat zegt een woordvoerster van Estec, het Nederlandse laboratorium van ESA, dat in Noordwijk is gevestigd.

De Europese ruimtevaartminsters komen begin volgende week in het Spaanse Granada bijeen om over de ruimtevaartprogramma's van de ESA te praten. Verwacht wordt dat tijdens die besprekingen sterk de nadruk zal liggen op verdere kostenbeheersing.