Joodse school Cheider krijgt nieuw gebouw in Amsterdam

AMSTERDAM, 4 NOV. “Het Cheider demonstreert dat joods onderwijs een draagbaar jodendom, een rugzakkenjodendom, is. U hoeft maar te kijken naar de hutachtige huidige behuizing: twee gebouwtjes, een caravan en een boerenschuur, om te zien hoe letterlijk waar dat is.” Oud-staatssecretaris N.J. Ginjaar-Maas van onderwijs heeft vanmiddag in Amsterdam de eerste paal geslagen van het nieuwe schoolgebouw van de Joodse Kindergemeenschap Cheider.

Deze school voor orthodoxe joden, die in 1974 in een flat in Buitenveldert begon met vijf kleuters, is intussen uitgegroeid tot een school voor basis- en voortgezet onderwijs met totaal 230 leerlingen, inclusief 23 crèche-kinderen van onder de vier jaar. Het Cheider is de enige school in zijn soort in Nederland.

Door de voortdurende toename van het aantal leerlingen - 150 op de basisschool, 46 volgen voortgezet onderwijs - barst de school bijna letterlijk uit zijn voegen. Wie de WC bezoekt moet die ruimte delen met een computer, en leerlingen zitten soms te werken op de gang. Voor de bouw van de nieuwe school is een bedrag van negen miljoen gulden bijeengeschraapt. De helft komt van het ministerie van onderwijs, volgens een beschikking die werd genomen toen Ginjaar-Maas daar staatssecretaris was; WVC geeft 300.000 gulden, de gemeente Amsterdam twee ton.

A.J.U. Cohen, die in 1974 met die vijf kleuters het Cheider begon en die in de oorlog een belangrijke rol speelde in het verzet, zei dat zijn initiatief een orthodox joodse school te beginnen in Amsterdam, voortkwam uit zijn vrees dat de joodse gemeenschap in de hoofdstad geestelijk ten onder dreigde te gaan. “Het initiatief om weer terug te keren tot de aloude bron van overleven heeft ons nieuwe levenskracht geschonken”, aldus Cohen.

De nieuwe school, die over een jaar klaar is, zal met 55 lokalen ruimte bieden aan 300 tot 400 leerlingen en peuters. In het gebouw komt ook een synagoge.