Iran pakt Amerikaanse "spion' op

TEHERAN, 4 NOV. Een in Teheran woonachtige Amerikaan is daar gearresteerd wegens spionage. Dat heeft het officiële Iraanse persbureau IRNA vandaag, op de dertiende verjaardag van de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran, bekendgemaakt. De man, Milton Meyer (58), leeft al jaren in Iran en is met een Iraanse vrouw getrouwd. Hij leidt een reisbureau in Teheran. Wanneer hij precies is opgepakt, werd niet meegedeeld.

Volgens IRNA onderhield Meyer contacten met agenten van buitenlandse inlichtingendiensten. Verder verzamelde hij “belangrijke economische informatie”, die hij voor “honderdduizenden dollars aan steekpenningen” aan buitenlandse bedrijven doorgaf. “Meyer heeft alle genoemde beschuldigingen bekend”, aldus IRNA.

Het ministerie van informatie, dat door IRNA werd aangehaald, gaf als bijzonder detail dat Meyer een zwager was van generaal Nassiri, hoofd van de SAVAK, de geheime politie van de sjah. Nassiri werd na de Islamitische Revolutie van 1979 terechtgesteld. (AFP, Reuter)