Internationale bende opgerold voor handel in hard- en softdrugs

DORDRECHT, 4 NOV. Een rechercheteam van de politie Zuid-Holland Zuid heeft gisteren een internationaal opererende bende opgerold die ervan wordt verdacht op grote schaal te handelen in zowel hard- als softdrugs.

In een loods bij Hardinxveld-Giessendam werd 1.100 kilo marihuana gevonden met een straatwaarde van ongeveer 9 miljoen gulden. In een bestelauto en olievaten in een loods in het westelijk havengebied van Amsterdam vond de politie volgens een voorlopige schatting 1.100 kilo onversneden cocaïne, met een straatwaarde van tenminste 220 miljoen gulden. Dit zou de grootste cocaïnevangst van dit jaar zijn. Het Nederlandse en Europese record staat nog steeds op 2.658 kilo cocaïne, die in maart 1990 in IJmuiden werd aangetroffen in een partij vruchtensap. De grootste vangst dit jaar betrof 845 kilo cocaïne, die in januari werd gevonden in een loods in de Haarlemmermeer.

In totaal werden ruim honderd politiemensen ingeschakeld bij twintig huiszoekingen in woonadressen en bedrijfspanden in Amsterdam, Aalsmeer, Abcoude, Den Haag, Hoofddorp en Dordrecht. Daarbij werden vijf Colombiaanse en vier Nederlandse verdachten aangehouden. De politie legde tevens beslag op enkele tonnen in contant geld en negen personenauto's. Ook werd de administratie van enkele bv's in beslag genomen. Volgens een woordvoerder van het rechercheteam maakte de bende gebruik van bv's, die volgens de bedrijfsomschrijving handelden in ongeregelde goederen. De miljoenenomzet werd volgens de politie via Engeland naar elders doorgesluisd.

Het onderzoek naar de drugbende startte in de zomer van dit jaar. De politie Zuid-Holland Zuid kreeg toen een tip dat in de regio op grote schaal werd gehandeld door een Colombiaanse bende. De bedrijfspanden, woonadressen en onderlingen verbanden tussen de leden van de groep werden in kaart gebracht. De politie besloot gisteren in te grijpen na verhoogde activiteiten rond de loodsen en bedrijfspanden.

Bij een inval in een woonhuis in Amsterdam bleek de communicatie tussen het rechercheteam en de politie niet optimaal. Bij de meldkamer was niet bekend dat er invallen zouden plaatsvinden, zodat de Amsterdamse politie uitrukte toen er vanuit de wijk meldingen binnenkwamen van een gewapende overval.