Hillary: van kattig tot poeslief

Hillary Clinton, de vrouw van de nieuwe president, heeft de afgelopen maanden een ontwikkeling doorgemaakt van kattig tot poeslief. In de media althans. Zelf zegt ze: “Het is niet zo dat ik veranderd ben. Ik ben wel beter gaan begrijpen hoe ik moet overbrengen wie ik ben en wat ik vind.”

Het begon voor Hillary Clinton wat moeizaam, de campagne van haar man om president te worden. De zakenvrouw die in de "top 100' van de best-verdienende Amerkaanse advocaten staat en die zitting heeft gehad in raden van bestuur van verschillende bedrijven, is niet gewend zich te gedragen als de liefhebbende, wat volgzame presidentsvrouw die het Amerikaanse volk kennelijk graag in het Witte Huis ziet. Barbara Bush, geslaagd oma en huismoeder, was in de peilingen veel populairder.

Wat met name niet goed viel bij het electoraat was de scherpe toon waarop de 45-jarige Hillary zelfbewust haar menig gaf over allerlei, ook politieke, onderwerpen. Zij verwierf respect met de manier waarop zij met haar man op de televisie verscheen toen hij werd beschuldigd van overspel, maar streek daarbij veel vrouwelijke kijkers weer tegen de haren met de uitspraak: “Ik zit hier niet als een vrouwtje dat haar man door dik en dun steunt, zoals Tammy Wynette.” (De zangeres van de smartlap Stand by your man)

De laatste weken liet Hillary zich steeds minder als “radicaal feministe” (de republikeinen) zien. Ze bakte koekjes en knikte instemmend bij elke one-liner van haar echtgenoot. En zo werd zij een acceptabele presidentsvrouw, zij het van een nieuwe generatie en van een nieuw type.