Gestolen werken van Cranach teruggevonden

BERLIJN, 4 NOV. De Duitse politie heeft alle acht 16de-eeuwse schilderijen teruggevonden, die vorige maand uit een kasteel in Weimar waren ontvreemd. Het gaat om vijf werken van Lucas Cranach de Oude en drie van zijn leerlingen. Behalve deze kunstwerken, met een waarde van meer dan zeventig miljoen gulden, trof de politie nog negentien andere gestolen kunstwerken aan. Vier verdachten zijn inmiddels aangehouden.

De diefstal werd, zo verklaarde de politie destijds al, uitgevoerd door professionele dieven in opdracht van een particulier. Dat bleek onder meer uit het feit dat ze twee net zo kostbare panelen van Cranachs tijdgenoot Albrecht Dürer lieten hangen. De gestolen werken waren niet verzekerd.

Het kasteel in Weimar, ongeveer 200 kilometer ten zuid-westen van Berlijn, is evenals andere musea in het voormalige Oost-Duitsland een gemakkelijke prooi voor dieven omdat moderne alarminstallaties ontbreken. (Reuter)