Gematigde oppositie legt Jeltsin een ultimatum voor

MOSKOU, 4 NOV. De gematigd-conservatieve oppositie in Rusland heeft president Boris Jeltsin een ultimatum gesteld. In een gesprek met het staatshoofd heeft de Burgerunie, een coalitie onder leiding van werkgeversleider Arkadi Volski en Jeltsins eigen vice-president Aleksandr Roetskoj, gisteren het ontslag geëist van zeven tot negen bewindslieden uit het kabinet van waarnemend premier Jegor Gaidar. Bovendien wenst de Burgerunie dat Jeltsin haar economische programma overneemt. Daarin wordt de nadruk gelegd op de noodzaak van overheidsinmenging in de economie.

Jeltsin ontving de delegatie van de oppositie gistermiddag in het Kremlin. Vice-president Roetskoj zat bij de besprekingen niet naast zijn president maar naast captain of industry Volski. Volgens de Burgerunie, die kan bogen op een meerderheid in het parlement, moeten onder anderen de ministers Andrej Kozyrev (buitenlandse zaken), Michail Poltoranin (massamedia), Anatoli Tsjoebais (privatisering), Andrej Netsjajev (economische zaken) en "staatsraad' Gennadi Boerboelis (de regisseur van het radicaal-democratische kamp in de regering) worden vervangen. De delegatie onder leiding van Volski en Roetskoj heeft Jeltsin meteen de namen gegeven van de politici die ze in hun plaats benoemd wil zien. Daartoe behoren onder anderen de Russische ambassadeur Vladimir Loekin (op Buitenlandse Zaken) en voorzitter Nikolaj Travkin van de Democratische Partij van Rusland (op Economische Zaken).

President Jeltsin heeft de eisen van de Burgerunie gisteren nog niet gehonoreerd. Maar hij verklaarde achteraf wel dat de standpunten van hem en deze oppositiebeweging “dicht bij elkaar liggen”. Hij heeft Volski beloofd voor 20 november te antwoorden. Vice-president Roetskoj heeft vorige week geëist dat Jeltsin voor 15 november maatregelen neemt.