Den Bosch net niet in kwartfinale

ZARAGOZA, 4 NOV. Eén seconde is Den Bosch verwijderd geweest van een plaats in de kwartfinales van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Met een wanhoopspoging schoot Aldama de Spaanse ploeg Zaragoza, dat in Den Bosch een week geleden het eerste treffen met zes punten verloor, dinsdagavond naar het benodigde verschil van zeven punten.

Den Bosch gaf zichzelf kans na het eerste treffen. In de eigen Maaspoort had de ploeg van Cor van Esch zeven dagen eerder vooral door een sterke slotfase de Spanjaarden naar een nederlaag van zes punten geschoten. Een kleine marge, die echter wel mogelijkheden voor de uitwedstrijd bood. Ook al staat Zaragoza als Europese topploeg bekend, met een begroting die bijna het veertigvoudige van de Brabanders is.

De Nederlandse ploeg, eerder in het seizoen geplaagd door grote financiële zorgen, bleef in de eerste helft redelijk bij. In de afweer was alles op de sterke Amerikaanse center Turner toegespitst, een verkeerde strategie die na de rust werd aangepast. Van Esch constaterde dat in de eerste periode de Spaanse penetraties teveel rendement opleverden.

De verwachte Spaanse furie bleef in de tweede helft enigszins uit, ook omdat het publiek het liet afweten. Van de 12.000 beschikbare plaatsen waren er door de rechtstreekse uitzending op televisie slechts 5000 bezet. Driepunters van Govers, Ardon en Schilp - het sterkste wapen van Den Bosch - hielden de Nederlandse nummer twee in de wedstrijd.

Pas vier minuten voor het einde van de eerste periode kreeg Zaragoza het belangrijke verschil van zes punten op het bord, de sterke Amerikaan Martin (27 punten) zorgde in de slotfase voor een duidelijker onderscheid: 54-43 bij de rust.

Den Bosch kwam acht minuten voor het einde op gelijke hoogte (72-72), door onder meer succesvolle worpen van Ardon en Schilp van grote afstand. Veertien seconden voor het einde hadden de Brabanders de kwartfinales binnen handbereik toen Lott voor 93-88 zorgde. Het minimale voordeel van één punt ging echter alsnog verloren. In de slotseconde volgde de ontnuchtering toen Aldama met een “onmogelijke worp” de bal voor twee punten door de ring stuurde. De succesvolle bal bespaarde Zaragoza een financiële tegenvaller van ruim twee miljoen gulden.