Coach Jan Vlieg wraakt bezuinigingsvoorstel

VELDHOVEN, 4 NOV. In de intensieve speurtocht naar een nieuwe hoofdsponsor krijgt de noodlijdende Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) voorlopig weinig steun van het nationale mannenteam. Oranje verloor gisteravond in Veldhoven ook de derde en laatste groepswedstrijd in de Superliga. Polen zegevierde met 4-3. Evenals vorig seizoen moet Nederland nu in de degradatieronde de kostbare plaats op het hoogste Europese niveau veilig stellen. Eerstvolgende tegenstander is Engeland op 8 december in Hoofddorp.

Nederland had vooraf nog slechts een theoretische kans op de kampioensgroep. De benodigde grote zege lonkte geen moment. Met kopman Paul Haldan op de tribune - de ex-Roemeen is nog niet hersteld van een knie-operatie - kwam de jeugdige formatie van bondscoach Li Ji Shu ervaring en kwaliteit te kort om het strijdlustige Polen te bedwingen. De excellerende Trinko Keen bracht de drie Nederlandse punten op zijn naam, twee in het enkelspel en één in het dubbel met Danny Heister. Vooral met de overwinning in drie games (16-21, 21-19, 21-12) op de Poolse sterspeler Grubba, de nummer zes van Europa, maakte de linkshandinge Randwijker indruk. Kobes en Heister, die beiden hun twee individuele partijen verloren, stelden teleur.

Technisch directeur Jan Vlieg, amper terug uit Italië, kon zijn gedachten nauwelijks bij de vier uur durende wedstrijd houden. De NTTB heeft een bezuiniging van 150.000 gulden op de topsportsectie aangekondigd en indien zich op korte termijn geen nieuwe hoofdsponsor aandient, zou Vlieg nog eens bijna een ton moeten inleveren.

Hij was er bijzonder ontstemd over dat hij het nieuws uit de krant moest vernemen. “Als technisch directeur wil ik absoluut in dit overleg worden betrokken en heb ik het recht op alle informatie. Formeel weet ik echter van niets. Dit is een uiterst vreemde gang van zaken. Deze week ga ik me beraden over eventuele stappen.”

Belangrijkste slachtoffer van de afslankingsoperatie, die de NTTB uit de rode cijfers moet halen, dreigt Wim van Haasteren te worden. Het salaris van de chef topsport en voorlichting drukt volgens het hoofdbestuur te zwaar op de begroting. Het ontslag van het staflid is al min of meer aangekondigd. ““Als praatpaal, als teamchef en als centraal aanspreekpunt is Van Haasteren de laatste jaren van grote waarde geweest. Hij fungeert als mijn rechter- en linkerhand. Zijn vertrek zou het begin zijn van de ontmanteling van het topsportmodel, waarvan het bestaansrecht duidelijk is bewezen”, aldus Vlieg.

Naast het wegsturen van Van Haasteren wil het hoofdbestuur minder geld uitgeven aan trainingskampen en buitenlandse toernooien. Een inkrimping van de technische staf wordt overwogen als geen opvolger wordt gevonden van hoofdsponsor Eagle Star, dat de laatste drie jaar de NTTB steunde met bijna 1 miljoen gulden. Ook wordt gedacht aan kleinere selecties voor het EK en WK. Een inmenging in zijn technische beleid wenst Vlieg echter onder geen voorwaarde te accepteren.

“Ik ben en blijf verantwoordelijk voor de samenstelling van de nationale selecties”, benadrukte de geplaagde voorman. “Een halvering van de ploeg voor het komende WK of het ontslag van één van mijn trainers is voor mij onaanvaardbaar. Ik snap best dat er moeten worden bezuinigd, maar dan niet even snel met de botte bijl. Ik kies voor de kaasschaaf-methode, met aanpassingen op langere termijn. Ik weet echter niet of het bestuur zichzelf en de topsport enig respijt durft te geven. Als mijn werk geen continuïteit meer biedt, stap ik beslist op.”