Clinton wint royaal van Bush; Onafhankelijke Perot krijgt bijna een vijfde van de stemmen

WASHINGTON, 4 NOV. De Democratische kandidaat Bill Clinton heeft de afgelopen nacht de verkiezingen voor het presidentschap van de Verenigde Staten gewonnen met 43 procent van de stemmen. President Bush kreeg 38 procent en de onafhankelijke kandidaat Ross Perot 19 procent.

Clinton, die de 42e president van de Verenigde Staten zal worden, kreeg ten minste 378 kiesmannen en Bush kreeg er 160. Perot won ondanks zijn verrassend hoge score in geen enkele deelstaat en kreeg dus geen kiesmannen toegewezen. Clinton kreeg 41,4 miljoen stemmen, Bush 36,3 miljoen en Perot 18,1 miljoen. Het opkomstpercentage bij de verkiezingen was met zo'n 54 procent voor Amerikaanse begrippen hoog.

Voor een opgetogen gehoor van ongeveer 40.000 mensen in zijn woonplaats Little Rock te Arkansas noemde Clinton de overwinning een “klaroenstoot” om de “uitdaging van het einde van de Koude Oorlog en het begin van de volgende eeuw aan te nemen”.

Vice-presidentskandidaat Albert Gore sprak langer dan Clinton en hij roemde zijn partnerschap met Clinton. De twee omhelsden elkaar op het podium. De manifestatie werd weer besloten met het campagnelied "Don't stop' van Fleetwood Mac. Clinton is tot vijf uur in de morgen opgebleven om zijn feestvierende medewerkers te bedanken. Gisteren was hij om 12 uur 's middags (plaatselijke tijd) teruggekomen van zijn laatste campagnetrip.

President Bush had Clinton gisteravond opgebeld om hem te feliciteren en om hem te zeggen dat hij bereid was om mee te werken aan een soepele machtsoverdracht. “Hij heeft een sterke campagne gevoerd”, zei president Bush bij zijn toespraak in Houston waarin hij zijn eigen verlies toegaf. “Ik wens hem alle goeds in het Witte Huis”. “Nu vraag ik dat we achter onze nieuwe president staan.” Bush zou blijven proberen andere mensen te helpen maar vooral in de “kleinkinderbusiness” gaan. Aan het slot van zijn toespraak zei hij aan zijn vrouw Barbara: “Het is voorbij”.

Ross Perot was het eerste met zijn felicitaties aan Bill Clinton. Hij gebaarde dat zijn gehoor moest ophouden met boe roepen en vroeg hen om de nieuwe president te steunen. Hij zei dat de leden van zijn beweging bij elkaar zouden moeten blijven om invloed uit te oefenen op het Congres voor verandering. Hij wilde niet zeggen of hij in 1996 nog een nieuwe gooi naar het presidentschap zou willen doen.

Clinton zal kunnen samenwerken met een Congres dat geheel in handen van zijn partij blijft. In zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden blijven de Democraten heer en meester.

    • Maarten Huygen