Clinton "leek voor te lezen uit programma van de PvdA'

DEN HAAG, 4 NOV. In de Nederlandse politiek wordt in het algemeen zeer enthousiast gereageerd op de verkiezingsoverwinning van Bill Clinton.

De Democratische gouverneur van Arkansas heeft veel indruk gemaakt op een delegatie van Nederlandse parlementariërs die de afgelopen weken de verkiezingscampagne in de Verenigde Staten op de voet hebben gevolgd. F. Leijnse (PvdA), die Clinton op toernee door drie staten heeft gevolgd, zegt tijdens de reis menigmaal het gevoel te hebben gekregen dat “Clinton voorlas uit het programma van de PvdA”. De komende president sluit volgens Leijnse met zijn opvattingen en aandacht voor onderwerpen als armoedebestrijding, onderwijs en gezondheidszorg “zeer nauw aan bij de sociaal-democratische opvattingen”.

Leijnse omschrijft Clinton en zijn vice-presidentskandidaat Gore als ,een buitengewoon indrukwekkend koppel die een enorme vitaliteit uitstralen''. Op de langere termijn zal Clinton er volgens Leijnse in slagen de economie beter te doen draaien en dat zal ook gunstig zijn voor Nederland, aldus de PvdA'er.

H. Dijkstal (VVD) zegt dat Clinton en Gore “werkelijk iets uitstralen”. De Amerikaanse buitenlandse politiek zal naar alle verwachting geen schokkende veranderingen ondergaan, verwacht Dijkstal. De economie zal stabieler worden en daar profiteert Nederland van, aldus de VVD'er.

Het Kamerlid G. Leers (CDA) zegt dat nog moet worden afgewacht of de keuze van Clinton goed is voor Nederland. Hij vreest dat de Amerikanen onder Clinton mogelijk zullen kiezen voor een meer protectionistisch economisch beleid, gericht op het beschermen van de nationale markt. Leers heeft wel respect voor de “razend knappe” wijze waarop Clinton de kiezers heeft gemobiliseerd. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) verwacht geen grote omwentelingen op het gebied van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Hij hoopt dat de “succesvolle” lijn-Bush/Baker wordt voortgezet.