Clinton: Amerika kiest voor een nieuw begin

Fragmenten van de rede die de nieuwe president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, vannacht uitsprak in de Old State House in Little Rock:

Mede-Amerikanen, op deze dag heeft het Amerikaanse volk met hooggespannen verwachtingen, vol goede moed en in groten getale gekozen voor een nieuw begin.

Deze verkiezing is een klaroenstoot voor ons land om de uitdagingen aan te gaan van het einde van de Koude oorlog en het begin van de volgende eeuw, om de groei aan ons land en de mogelijkheden aan ons volk terug te geven, om onze mensen in staat te stellen meer verantwoordelijk te nemen voor hun eigen leven en problemen aan te pakken die te lang zijn genegeerd, van aids tot het milieu, tot de omwenteling van een sterk op defensie gerichte economie naar een machtige binnenlandse economie.

Ik wil samen met u vanavond mijn dank uitspreken aan president Bush voor zijn levenslange werk in de openbare dienst, voor de inspanningen die hij heeft geleverd vanaf zijn periode als jong soldaat in de Tweede Wereldoorlog tot de moeite die hij heeft gedaan een eind te maken aan de Koude oorlog, tot aan onze overwinning in de Golfoorlog, en voor de charme waarmee hij, in de beste Amerikaanse traditie, de resultaten heeft aanvaard van de verkiezingen van vandaag.

Tegen iedereen die stemde op Bush of Perot - ik weet dat u ook van uw land houdt. Ik vraag u te luisteren naar de stem van uw leiders. Ik vraag u mee te doen in het tot stand brengen van een "Reunited States', een verenigd land met een nieuw gevoel van vaderlandsliefde om de uitdagingen van de nieuwe tijd aan te gaan.

Ik accepteer vanavond de verantwoordelijkheden die u mij heeft gegeven om de leider te zijn van het grootste land in de menselijke geschiedenis. Ik accepteer die met heel mijn hart en goede moed. Maar ik vraag u ook weer Amerikanen te zijn, niet alleen maar geïnteresseerd te zijn in nemen, maar ook in geven; niet enkel in het geven van kritiek, maar ook in het nemen van verantwoordelijkheid; om niet alleen aan uzelf te denken, maar ook aan anderen.