Bush: Amerika moet één zijn achter Clinton

Fragmenten van de rede die president Bush gisteravond uitsprak in Houston:

Dit is de manier waarop we het zien en het land het ook moet zien: het volk heeft gesproken en we respecteren de vorstelijkheid van het democratische systeem. Ik heb zojuist gouverneur Clinton opgebeld in Little Rock en hem gefeliciteerd. Hij heeft een heel sterke campagne gevoerd. Ik wens hem geluk in het Witte Huis.

Ik wil dat het land weet dat onze regering zo nauw mogelijk met zijn team zal samenwerken om op die manier het overhevelen van de macht zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er moet belangrijk werk worden gedaan en Amerika moet altijd op de eerste plaats komen. Daarom scharen we ons achter de nieuwe president en wensen we hem alle geluk toe.

Iedereen die hier en in de rest van het land op mij stemde, wil ik bedanken voor de steun. We hebben een goede strijd gestreden en we hebben het geloof behouden. En ik ben van mening dat ik de eer van het presidentschap van de Verenigde Staten heb hooggehouden.

Ik roep nu iedereen op zich achter de nieuwe president te scharen en ik vraag alle Amerikanen, ongeacht de onderlinge verschillen, hetzelfde doel na te streven: dit grootste land ter wereld nog veiliger te maken en iedereen de kans te geven te delen in de Amerikaanse droom.

Dit is geen avond voor toespraken. Maar ik wil een speciale boodschap overbrengen aan alle jonge mensen in Amerika. Ik blijf er namelijk absoluut van overtuigd dat ons land zich in een opwaartse lijn bevindt. We hebben een erg moeilijke periode doorgemaakt. Maar laat je niet afschrikken of weghouden van de publieke dienst door de rook en het vuur van een campagnejaar of de afzichtelijkheid van politiek. Zelf zal ik naar manieren gaan zoeken om mensen te helpen. Zo ben ik van plan me sterk te maken voor zaken die kleinkinderen betreffen.

Jullie, jonge mensen van dit land, verzoek ik dringend mee te werken aan het politieke proces. Dat heeft jullie idealisme nodig. Dat heeft jullie enthousiasme nodig. Dat heeft jullie overtuiging nodig.