Bij strijd in Liberia wellicht 3.000 doden

MONROVIA, 4 NOV. Bij de gevechten om de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, die al sinds midden oktober wordt belegerd door de troepen van rebellenleider Charles Taylor, zijn volgens een plaatselijke functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie ongeveer 3.000 mensen om het leven gekomen en 8.000 gewond geraakt.

De Amerikaanse regering heeft Amerikaanse oorlogsschepen naar de oostelijke Atlantische Oceaan gestuurd in verband met de burgeroorlog in Liberia, dit met het oog op de mogelijkheid dat Amerikaanse staatsburgers moeten worden geëvacueerd. Het gaat om vier schepen met 2.000 mariniers.

Dr. Ruth Tshabalala, directrice van het kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in Monrovia, zei dat de aantallen van 3.000 doden en 8.000 gewonden, die veel hoger liggen dan schattingen die tot nu toe de ronde deden, het resultaat zijn van gegevens van regeringsinstanties, artsen en inwoners. Onder de doden zijn naast talrijke burgers veel strijders van de drie betrokken milities, het Nationaal Patriottisch Front van Liberia (NPFL) van Charles Taylor, de Strijdkrachten van Liberia (AFL) en de Verenigde Bevrijdingsbweging van Liberia voor Democratie (ULIMO). Niet bij het geschatte dodental inbegrepen zijn de verliezen die de Westafrikaanse vredesmacht in Liberia (Ecomog) heeft geleden. Die vredesmacht is de belangrijkste verdediger van Monrovia. Ecomog meldt nooit details over zijn verliezen en brengt doden en gewonden steeds zo snel mogelijk over naar de landen van herkomst.

Volgens Tshabalala is het niet mogelijk een precies dodental te geven, omdat veel wijken ontoegankelijk zijn, ofwel omdat er heftig wordt gevochten, ofwel omdat Charles Taylor ze heeft veroverd. Andere woordvoerders in Monrovia zeiden gisteren dat zelfs een schatting van het dodental niet mogelijk is en dat het aantal van 3.000 doden misschien veel te hoog is.

De Ecomog heeft de afgelopen dagen vliegtuigen ingezet bij de strijd tegen Taylor. Daarbij zijn de rubberplantages van het Amerikaanse bedrijf Firestone gebombardeerd, omdat Taylor er munitievoorraden zou hebben opgeslagen. Volgens een woordvoerder van Taylor NPFL zijn bij de bombardementen 125 doden gevallen. (Reuter, AP)