Beurzen reageren afwachtend, dollar iets lager

AMSTERDAM, 4 NOV. De overwinning van de Democraat Bill Clinton bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft voor minder opschudding op de financiële markten gezorgd dan aanvankelijk werd verwacht.

De koers van de dollar ging in eerste instantie een cent omhoog, maar moest later weer terug onder invloed van winstnemingen. De Amerikaanse munt was de afgelopen dagen al wel ruim twee cent gestegen tot 1,7640. Rond het middaguur noteerde de dollar 1,7586, iets lager dan de slotkoers van gisteren. Volgens valutahandelaren was de verkiezingsuitslag al deels in de dollarkoers verdisconteerd. Zij verwachten dat de maatregelen die Clinton wil nemen om de economie van de Verenigde Staten te stimuleren op den duur tot een hogere rente in de VS zullen leiden. Hierdoor wordt de dollar weer aantrekkelijker voor beleggers. De Amsterdamse effectenbeurs nam vanmorgen een afwachtende houding aan. De koersen kalfden zelfs enigszins af als gevolg van de iets lagere dollar. De EOE-index brokkelde in de loop van de ochtend met een half procent af. Beleggers wachten op de reactie van Wall Street op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. De Dow Jones-index was gisteren 10 punten lager gesloten, op 3252,48 punten. De Japanse effectenbeurs in Tokio reageerde nauwelijks op de zege van Clinton. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen steeg met 211,84 punten (1,3 procent) en sloot op 17.065,20 punten.