Arrestaties en gewonden bij nationale staking in India

NEW DELHI, 4 NOV. In India zijn gisteren ruim 2.800 mensen gearresteerd en zijn ten minste 50 mensen in Bombay gewond geraakt tijdens een nationale staking tegen prijsverhogingen. Dit hebben persbureaus in het land bekendgemaakt.

Veel winkels bleven gisteren gesloten in India, maar overheidsgebouwen en banken bleven open. Tot de staking, die gepaard ging met veel geweld, was opgeroepen door de oppositie-partijen. Stakers gooiden stenen naar bussen, dwongen treinen tot stoppen en bedrijven tot sluiting. Ook veel scholen bleven dicht, evenals de universiteit van New Delhi.

De gewelddadigheden deden zich vooral voor in Bombay toen stakers het regeringsgebouw bestormden en slaags raakten met de politie.

Directe aanleiding tot de protesten zijn verhogingen van de prijs van groenten, melk en gas met 10 tot 20 procent gedurende de afgelopen zes maanden. Tot de staking was opgeroepen door de oppositionele Bharatiya Janata partij. Deze partij groeide in tien jaar tijd uit van een splintergroepreing tot de grootste oppositiepartij die 119 van de 545 zetels in het parlement bezet. Volgens de voorzitter van de Bharatiya Janata partij zijn er niet 2.800 maar 50.000 aanhoudingen verricht. (AP)